Documentarul "Cealalta parte a tuturor lucrurilor", desemnat castigator al festivalului One World Romania 2018

Documentarul

Potrivit site-ului festivalului, dupa "Cinema Komunisto", regizoarea Mila Turajlic, in varsta de 38 de ani, nascuta in Serbia, isi adanceste obsesia pentru istoria recenta a Iugoslaviei, insa de data aceasta chiar de la ea de acasa.

acum 28 luni (26 Mar 2018)

Potrivit site-ului festivalului, dupa "Cinema Komunisto", regizoarea Mila Turajlic, in varsta de 38 de ani, nascuta in Serbia, isi adanceste obsesia pentru istoria recenta a Iugoslaviei, insa de data aceasta chiar de la ea de acasa. Odata cu el, o familie de necunoscuti a fost mutata fortat in apartamentul familiei Turajlic, in spatele unei usi care de atunci a ramas inchisa.

Din arhive publice si personale si filmari emotionant de familiare si intime, Turajlic recreeaza o intreaga epoca in "Druga strana svega" si interogheaza soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generatii si care acum o asteapta, fara multa rabdare, pe cea noua.

Cei cinci liceeni - Dalesia, Ada, Petra, Mihai si Ioana au motivat decizia luata dupa vizionarea celor 10 filme din competitie astfel: "Subiectul documentarului ne-a dus cu gandul la istoria recenta a tarii noastre si ni s-a parut relevant pentru modul in care se invata la scoala. A fost ca o lectie de istorie de care probabil nu vom avea parte in viitorul apropiat la scoala. De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul in care lupta pentru lucrurile in care chiar credea ne-a impulsionat sa avem si noi incredere in propriile opinii si sa luptam pentru ele.

Regizoarea Mila Turajlic, prezenta in Bucuresti in primul weekend al festivalului, le-a transmis publicului si juratilor o inregistrare video de multumire.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Documentar si Drepturile Omului One World Romania a inceput la Bucuresti pe 16 martie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro