DOCUMENTAR Povestea chilienilor adusi de Ceausescu in Romania. Juan Retamal, refugiat politic: "Am fost schimbat pe doi disidenti romani"

DOCUMENTAR Povestea chilienilor adusi de Ceausescu in Romania. Juan Retamal, refugiat politic:

Spune ca statia Raul Doamnei - care va fi candva capat de linie de metrou - ar putea la fel de bine sa se numeasca "La chilieni". Fireste ca profesiile erau diverse, de la profesori universitari, la muncitori necalificati - functionari, actori, ziaristi, vopsitori autoturisme, sefi de statie de cale ferata, tehnicieni in uleiuri comestibile, inspectori de igiena, bibliotecari, coafeze, redactori de stiri de televiziune, cizmari si contabili. A stabilit o indemnizatie lunara de cel mult 2.500 de lei de persoana, precum si o asa-numita prima de echipare de 3.000 de lei, care era acordata numai o data, la sosire. Ambasada romana de la Santiago a dus munca de lamurire cu junta militara pentru a elibera zeci de oameni retinuti in inchisori ori in lagare de concentrare, cu condamnari ce porneau de la 5 ani de inchisoare pana la 30 de ani, ori pe viata. Aduc injurii oranduirii noastre sociale si de stat, actioneaza violent la interventia organelor de militie, au atitudine huliganica, sustinand ca titlul de refugiat politic ii prevaleaza de obligativitatea de a respecta legile altei tari", se explica in continuare in nota informativa.

acum 48 luni (20 Feb 2016)

Dar Nicoale Dragu (67 de ani) o stie cel mai bine pe cea a chilienilor veniti in Romania la inceputul anilor '70, cazati in Drumul Taberei, pe strada Raul Doamnei. Spune ca statia Raul Doamnei - care va fi candva capat de linie de metrou - ar putea la fel de bine sa se numeasca "La chilieni". S-au imprietenit cu toti romanii, chiar si cu cei care ar fi strambat din nas cand au auzit ca vor avea vecini de peste mari si tari. O activitate lejera prin care partidul dorea sa ii apropie mai mult de noua lor tara. La intoarcere, parcarea din jurul blocurilor s-a umplut de zumzaitul copiilor - doua cuvinte in romana, trei in spaniola -, uimiti de ce-au vazut: ursi si lupi!

Primii chilieni la Bucuresti

Chilienii au inceput sa fie primiti de la inceputul anului 1974. Intr-o nota informativa se arata ca din cele 766 de persoane care au primit aprobare de stabilire in Romania, au fost primite 169. Dintre care 12 chilieni deja fusesera incadrati in munca, iar 16 asteptau formularele de angajare. Niciun lider al vreunui partid chilian sau vreun activist "cu munci de raspundere", ci numai patru profesori universitari, despre care se semnala ca ar fi comunisti. Blocurile erau noi, iar apartamentele, confort II - de 37 si 43 de metri patrati -, mobilate cu toate cele necesare. La parterul blocurilor se gasea un punct sanitar si unul de documentare, echipat cu materiale despre Romania in limba spaniola.

"La scolile din apropierea blocurilor se faceau cursuri de limba romana. Cu adultii era mai mare bataia de cap", isi aminteste Juan Retamal, refugiat politic chilian in Romania din 1975. De altfel, copiii au fost inclusi imediat in sistemul de invatamant si de ingrijire a copilului.

"La chilieni" in Drumul Taberei, blocurile sunt la fel de gri ca oriunde in Bucuresti

Chestiuni banale, administrative

Adultii au fost incadrati in munca in functie de specializarea lor. Fireste ca profesiile erau diverse, de la profesori ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro