DOCUMENTAR: Generatia abandonata isi cauta radacinile in Romania

Cei mai mulți dintre cei care intră pe platforma inființată de Ileana au cel puțin 18 ani, dar sunt și oameni de 25 de ani. Mesajele vin cu precădere din SUA și Canada, fiind insoțite de informații sumare despre locul de origine al celor care vor să știe de unde a pornit viața lor. Cert este că pană in prezent Ileana a primit date de la 120 de oameni, iar 18 povești de viață s-au incheiat cu succes, pentru că părinții și copiii, dar și frații intre ei, au reușit să se regăsească prin intermediul acestei platforme de socializare. Dar indiferent de modalitatea de căutare, un lucru este clar, spune interlocutoarea mea, anume că in comunitățile rurale ai șanse mai mari, cu ajutorul autorităților locale, al vecinătății, să afli de o anumită familie și in acest fel copilul abandonat cu mulți ani in urmă să intre in contact cu părinții săi naturali. Unii dintre copiii de ieri nu vor ca povestea lor de viață să devină publică, ci doar să ajungă acolo unde și-au propus, la răspunsurile pe care le caută de atat de multă vreme.

acum 87 luni (8 Jul 2015)

De data asta e vorba de copiii anilor '90, dați in adopție internațională. O romancă din Irlanda, Ileana Cunniffe, a lansat, in ianuarie 2015, o platformă de socializare dedicată celor care vor să-și cunoască rădăcinile. A fost asaltată deja de sute de cazuri. Statisticile oficiale spun că intre 1994 și 1999 au fost date spre adopție internațională 10.585 de suflete.

Un tanăr roman din America expediază pe cale electronică o scrisoare către mama sa din Romania, pe care o caută. El știe doar că s-a născut in Galați, a fost abandonat de mama lui, a stat doi ani intr-un orfelinat, apoi o familie din America l-a adoptat. Este un gen de scrisoare pe care mulți alți tineri aflați acum pe diverse continente ar putea s-o expedieze, către părinții lor naturali din Romania. Jessica știe că s-a născut in Giurgiu și a fost lăsată de izbeliște in spitalul local, imediat după naștere. Cei de-ai casei spun atunci fratelui lor venit de peste mări că ei sunt născuți acolo, deci ar fi mai privilegiați. Romanașul nu stă mult pe ganduri și le răspunde că și el e la fel de special.

Platforma de socializare

Putem vorbi despre o intreagă generație de copii abandonați de părinții lor, imediat după 1990. Există la ora actuală un adevărat fenomen al căutărilor, de cele mai multe ori pe rețelele de socializare. Se trimit mesaje, se schimbă opinii, se caută cel mai mic indiciu care ar putea conduce spre locul de baștină. Am descoperit o astfel de platformă de socializare inființată la inceputul acestui an de o romancă din Irlanda, pe numele ei Ileana Cunniffe. Spune că a văzut tot acest șuvoi de căutări pe Internet și s-a decis să inființeze pe Facebook o comunitate a celor care vor să știe de unde se trag. Efectul acestei decizii a fost cu mult peste așteptările autoarei, in primele două săptămani pagina recepționand mesaje de la 600 de persoane. La ora asta in lista membrilor ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro