DOCUMENT Sistemul medical romanesc este penultimul din Europa. Romania are "rosu pe linie" la opt indicatori

DOCUMENT Sistemul medical romanesc este penultimul din Europa. Romania are

Banicioiu: "Incercam sa aducem know-how-ul de afara" La cea mai importanta categorie - "rezultatele tratamentelor", Romania a acumulat 83 de puncte din 250, clasandu-se pe ultima pozitie alaturi de Serbia, iar la capitolul "accesibilitate" (timpii de asteptare pentru tratament), a primit 100 de puncte (din 225), fiind la acelasi nivel cu Spania, Marea Britanie, Polonia si Lituania si inaintea Suediei si Irlandei (cate 88 de puncte) si a Bosniei si Hertegovinei (75 de puncte), dar depasita de toate celelalte tari din index.

acum 58 luni (27 Jan 2015)

Potrivit documentului prezentat la Bruxelles, Romania si Serbia sunt singurele tari din index care au "rosu pe linie" la opt indicatori: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantila, rata de supravietuire a bolnavilor cancer, anii de viata pierduti prin deces ce putea fi prevenit, infectiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor si depresia.

In ceea ce priveste mortalitatea infantila, considerat "cel mai relevant indicator" din studiu, Romania este mult in urma mediei europene, cu 10 decese inregistrate la mia de nasteri. La polul opus se afla Islanda cu doar doua decese la mia de nasteri, subliniaza raportul.

Banicioiu: "Incercam sa aducem know-how-ul de afara"

La cea mai importanta categorie - "rezultatele tratamentelor", Romania a acumulat 83 de puncte din 250, clasandu-se pe ultima pozitie alaturi de Serbia, iar la capitolul "accesibilitate" (timpii de asteptare pentru tratament), a primit 100 de puncte (din 225), fiind la acelasi nivel cu Spania, Marea Britanie, Polonia si Lituania si inaintea Suediei si Irlandei (cate 88 de puncte) si a Bosniei si Hertegovinei (75 de puncte), dar depasita de toate celelalte tari din index. De aceea, in toate domeniile colaboram mult mai mult si incercam sa aducem tot know-how-ul de afara, inclusiv pe partea de medicamente", a completat Nicolae Banicioiu, prezent la inaugurarerea Centrului de Uronefrologie din Institutul Fundeni.

Experti: Coruptia larg raspandita trebuie abordata

In rest, Romania a acumulat 63 de puncte din 150 la "gama de servicii si extinderea acestora", fiind doar inaintea Albaniei si Bulgariei, 71 din 125 la "preventie" si 52 din 100 la "farmaceutice", la aceste doua categorii situandu-se la acelasi nivel cu Bulgaria si Polonia, si 83 de puncte din 100 la categoria "drepturile si informarea pacientilor".

Potrivit E... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro