DOCUMENT Reactia lui Isarescu la propunerea de plafonare a dobanzilor

DOCUMENT Reactia lui Isarescu la propunerea de plafonare a dobanzilor

Mugur Isarescu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Economice din camera Deputatilor, Gheorghe Simon, in care critica proiectul de lege de plafonare a dobanzilor in forma propusa de senatorul Daniel Zamfir si adoptata deja de camera superioara a Parlamentului. Coeficientii rezultati au fost rotunjiti, valorile acestora fiind de: 1,5 (in cazul creditelor de consum garantate), 1,65 (in cazul creditelor de consum negarantate, inclusiv credite de tip descoperit de cont), 1,8 (in cazul creditelor pentru locuinte) si 4 (in cazul creditelor de tipul cardurilor de credit)", arata BNR.

acum 56 luni (18 Apr 2018)

Mugur Isarescu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Economice din camera Deputatilor, Gheorghe Simon, in care critica proiectul de lege de plafonare a dobanzilor in forma propusa de senatorul Daniel Zamfir si adoptata deja de camera superioara a Parlamentului.

In schimb, guvernatorul propune ca solutie o metodologie de plafonare bazata pe experienta altor tari din UE, alaturand scrisorii si alte doua documente, publicate de HotNews, privind posibile solutii la plafonarea dobanzilor si cum arata ea la nivelul UE.

"Analiza derulata la nivelul bancii centrale asupra celei mai recente versiuni a proiectului a concluzionat ca stabilirea unui regim de limitare a dobanzii anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracteristicile produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si a afecta stabilitatea financiara", se arata in scrisoarea transmisa de Mugur Isarescu.

Ce solutie propune BNR

BNR si-a manifestat insa disponibilitatea de a colabora cu institutiile abilitate "pentru o reglementare judicioasa a problematicii in discutie, prin introducerea unor praguri de dobanda stabilite pe baza unor criterii functionale, care sa nu creeze efecte disruptive asupra pietei financiare.

In acest sens, Banca Nationala a propus o metodologie pentru determinarea plafoanelor ce ar putea fi aplicate ratei DAE, pornind de la metodele aplicate de alte state europene, dar adaptate specificului sectorului financiar-bancar romanesc.

"Plafoanele determinate presupun aplicarea unor coeficienti asupra nivelului dobanzii anuale efective medii publicate de BNR pentru creditele de consum si creditele pentru locuinte. Coeficientii aplicati au fost selectati prin observare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro