DOCUMENT O suta de carti si harti in romana interzise in Transilvania in 1906. Ordin de la Budapesta: "folosirea acestora atrage dupa sine grele pedepse"

DOCUMENT O suta de carti si harti in romana interzise in Transilvania in 1906. Ordin de la Budapesta:

In "Cerculariul" din 29 martie 1906, transmis de la Budapesta, se spune ca este adresat "tuturor oficiilor protopresbiterale si parohiale si catre directiunile dela seminarul nostru arhidiecezan pedagocico-teologic, dela gimnaziul si scoala reala ortodoxa romana din Brasov si de la gimnaziul ortodox roman din Brad". Ulterior, autoritatile romane au trecut la preluarea scolilor civile si confesionale ortodoxe si greco-catolice de la vechea stapanire ungureasca.(Articol scris de NICU NEAG) Dotari la o scoala din Apuseni in 1873: "computu" in loc de computer si tabla cu litere mobile in loc de cea electronica Legendele Iancului, printre romani si unguri: Intalnirea cu imparatul de la Viena, glontul de argint, scandalul de la carciuma din Cluj

acum 77 luni (7 Jan 2015)

In "Cerculariul" din 29 martie 1906, transmis de la Budapesta, se spune ca este adresat "tuturor oficiilor protopresbiterale si parohiale si catre directiunile dela seminarul nostru arhidiecezan pedagocico-teologic, dela gimnaziul si scoala reala ortodoxa romana din Brasov si de la gimnaziul ortodox roman din Brad". de culte si instructiune publica din 29 martie 1906, NR, 21,441 publica consemnarea cartilor si a chartelor oprite intre anii 1868-1905, din scoalele din Ungaria.

Transmiterea ordinului venit de la Budapesta catre scolile din Transilvania a cazut in sarcina Bisericii Ortodoxe Romana de la Sibiu.

Potrivit profesorului Ilie Furduiu, cel care a cercetat documentul, toate acestea se intamplau in vremea in care "jandarmul, procurorul, judecatorul sau inspectorul scolar maghiar aveau grija ca nu cumva romanii sa poarte tricolorul romanesc, sa cante , sa nu raspandeasca publicatii si mai ales carte scrisa in limba romana".

Prezentam, mai jos, cateva dintre titlurile interzise prin Cerculariul din 29 martie 1906:

1) "Almanahul romanului pe 1891" 2) Bolintineanu Dimitrie: "Viata lui Stefan Voda cel Mare" 3) Bolintineanu Dimitrie: "Legenda noua" 4) "Cantece de irozi la Nasterea Domnului" 5) "Carte de cetire prelucrata de o asociatie de invatatori - ton I II III. 6) Daniel Dimitrie: "Culegere de poezii si legende poporale" 7) Laurean Treb: "Istoria romanilor din timpurile cele mai vechi si pana in zilele noastre 8) Manliu I. Ioan: "Istorie Ardealului pentru scoalele poporale" 11) Moldovan Ianos M: "Istoria patriei pentru scoalele poporale romane din Ardeal 12) Muresan Andreiu: "Din poeziile lui A.M." 13) Petru Maior: "Istoria pentru inceputurile romanilor in Dacia" 14) Pumnul Aron: "Lepturariu romanesc" 15) Rusu I.W.: "Elemente de istoria Transilvaniei pentru invatatorii scoalelor poporale romane. 16) Saineanu Lazar: "Autori romani moderni" 17) Slavici Ioan: "Istoria universala - ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro