DOCUMENT De ce a decis Victor Ciorbea sa nu atace la CCR ordonanta de modificare a legii educatiei
Prin aceste petitii au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. "Accesul la invatamantul superior se face numai dupa dobandirea diplomei de bacalaureat" "Reglementarea infiintarii colegiilor postliceale si la nivelul institutiilor de invatamant superior nu conduce la concluzia ca admiterea in invatamantul superior se face fara diploma de bacalaureat, aceasta forma de admitere fiind recunoscuta doar pentru accederea in invatamantul postliceal (colegii postliceale infiintate la nivelul institutiilor de invatamant superior). Pentru absolventii cu diploma de bacalaureat, creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta", subliniaza Avocatul Poporului, care conchide, "in mod indubitabil, ca accesul la invatamantul superior se face numai dupa dobandirea diplomei de bacalaureat". Critici si nenumarate sesizari trimise Avocatului Poporului Nu mai departe de saptamana trecuta, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a trimis o adresa catre Avocatul Poporului, in care isi exprima "consternarea" vizavi de lipsa de reactie fata de problemele semnalate de studenti si de societatea civila privind neconstitutionalitatea ultimei Ordonante de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale.
Din luna iulie, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a primit mai multe sesizari, inclusiv de la presedintele tarii, privind contestarea la CCR a ordonantei de urgenta aprobata la finele lunii iunie, prin care a fost modificata Legea educatiei.
Avocatul Poporului a explicat, intr-un comunicat de sambata, ca nu se impune acest demers - concluzie bazata atat pe argumentele din petitii, cat si pe cele ale partenerilor de consultari din invatamant.
"Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
comunicat_20septembrie2014
Petentii nu ar fi indicat in ce consta critica de neconstitutionalitate
Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, in perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele Romaniei, Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Prin aceste petitii au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti.
O alta prevedere criticata este aceea potrivit careia "durata mandatului de rector este de 4 ani", iar "o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai
mult de doua mandate succesive, complete".
Consultari inaintea deciziei
Pentru a solutiona petitiile, Avocatul Poporului prec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro