DOCUMENT Corespondenta din Bruxelles. Cati bani trebuie sa dea Romania Turciei pentru refugiati

DOCUMENT Corespondenta din Bruxelles. Cati bani trebuie sa dea Romania Turciei pentru refugiati

Mecanismul care va fi initiat practic de la 1 ianuarie 2016, urmeaza sa fie coordonat de catre un "Steering Committee" in care vor fi inclusi doi reprezentanti din partea Comisiei Europene si unul din partea fiecarui Stat Membru, monitorizand implementarea mecanismului dar si coordonarea tuturor actiunilor in teren "cu exceptia celor care tin de asistenta umanitara de urgenta". "Va fi acordata prioritate actiunilor care ofera asistenta umanitara imediata, de dezvoltare si de alte tipuri pentru refugiati si comunitatile care-i gazduiesc, autoritatilor nationale si locale care au sarcina de a asigura managementul si care se ocupa de rezolvarea consecintelor fluxului de refugiati.

acum 80 luni (1 Dec 2015)

>

Toata aceasta parte a discutiei intre sefii de state si guverne a avut ca baza un document pe care-l puteti consulta integral in anexa acestui text, Decizia Comisiei Europene din 24.11.2015, intitulata "Coordination of the actions of the Union and of the Member States through a coordonation mechanism - The Refugee Facility for Turkey".

Iata despre ce sume este vorba:

Dupa cum vedeti, totalul contributilor este de 2,5 miliarde Euro, restul de 500 de milioane urmand sa fie asigurat din rezerva bugetara a Comisiei Europene. Mecanismul care va fi initiat practic de la 1 ianuarie 2016, urmeaza sa fie coordonat de catre un "Steering Committee" in care vor fi inclusi doi reprezentanti din partea Comisiei Europene si unul din partea fiecarui Stat Membru, monitorizand implementarea mecanismului dar si coordonarea tuturor actiunilor in teren "cu exceptia celor care tin de asistenta umanitara de urgenta". Comisia Europeana prezideaza lucrarile Comitetului astfel format, are responsabilitatea deciziei finale in ce priveste stabilirea ordinei de prioritati, identificarea actiunilor necesare si alocarea de fonduri, "incercand sa obtina un consens atunci cand acest lucru este posibil".

"Va fi acordata prioritate actiunilor care ofera asistenta umanitara imediata, de dezvoltare si de alte tipuri pentru refugiati si comunitatile care-i gazduiesc, autoritatilor nationale si locale care au sarcina de a asigura managementul si care se ocupa de rezolvarea consecintelor fluxului de refugiati. In niciun caz, deoarece, astfel (adaugati si Fondul pentru Africa de aproape 2 miliarde de Euro), Uniunea Europeana se pozitioneaza in acest moment drept cel mai mare "operator umanitar". Si asta nu numai la nivelul Orientului Apropiat, ci si al Africii (Maghreb si regiunea centrala, cea Africii Negre), initiind in acest mod prima mare actiune de cuprindere globala care, conform promisiunii facute in vara, incearca sa se adreseze direct asa-numitelor "zo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro