DOCUMENT Cazul Sova a ajuns din nou la CCR: PNL a sesizat Curtea dupa ce Tariceanu a semnat Hotararea

DOCUMENT Cazul Sova a ajuns din nou la CCR: PNL a sesizat Curtea dupa ce Tariceanu a semnat Hotararea

Din textul sesizarii reiese ca liberalii au contestat, pe de o parte, cvorumul calculat in baza articolelor vechi din Regulamentul Senatului, respectiv din Statutul deputatilor si senatorilor, dar si continutul Hotararii in sine, in care se spune ca Senatul "constata" neindeplinirea conditiilor necesare pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova. Astfel, pe langa situatia reglementata de art.76 alin.(1) referitoare la hotararile prin care se adopta sau se modifica regulamentele parlamentare, Constitutia mai prevede patru situatii in care Parlamentul, in camere reunite, adopta hotarari cu votul majoritatii absolute a membrilor sai, respectiv jumatate plus unu din numarul senatorilor si deputatilor, si anume in cazurile care privesc: suspendarea Presedintelui Romaniei -- art.95 alin.(1), acordarea increderii Guvernului -- art.103 alin.(3), adoptarea unei motiuni de cenzura prin care se retrage increderea Guvernului -- art.113 alin.(1) sau adoptarea unei motiuni de cenzura in procedura angajarii raspunderii Guvernului -- art.114 alin.(2).

acum 108 luni (23 Apr 2015)

Din textul sesizarii reiese ca liberalii au contestat, pe de o parte, cvorumul calculat in baza articolelor vechi din Regulamentul Senatului, respectiv din Statutul deputatilor si senatorilor, dar si continutul Hotararii in sine, in care se spune ca Senatul "constata" neindeplinirea conditiilor necesare pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova.

Potrivit textului sesizarii, PNL denunta faptul ca Senatul a adoptat un act de constatare, sub titlul de Hotarare, si sustine ca astfel de acte nu se adopta decat in cazul incetarii mandatului de parlamentar, nicidecum in situatia cererilor adresate de Justitie.

Redam textul sesizarii PNL:

Catre

CURTEA CONSTITUTIONALA

Sesizare de neconstitutionalitate In drept, potrivit art.72 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata 2003, "Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest sens, exemplificam: Decizia Curtii Constitutionale nr.392 din 17 aprilie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.11 alin.(3) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care s-a constatat:

"In activitatea parlamentara, potrivit art.67 din Constitutie referitor la "Actele juridice si cvorumul legal", Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii deputatilor si senatorilor. (1) din Constitutie, referitoare la adoptarea sau modificarea regulamentelor parlamentare, si hotararile care se adopta cu majoritate s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro