Doctorate si plagiate

Iohannis observa ca "legea nu este de natura sa garanteze respectarea normelor de integritate si nici nu clarifica regimul juridic cu privire la prevenirea si sanctio-narea eventualelor abateri de la normele de integritate, in primul rand vorbim aici, evident, de plagiat". Eu cred ca atunci cand, de la bun inceput, inscrii la doctorat absolventi proaspeti de masterat care abia au - daca au - in jur de 25 de ani si care pana atunci s-au straduit sa obtina note cat mai bune la cursuri, nu au avut vreme sa petreaca stagii mai indelungate si mai substantiale de meditatie stiintifica prin arhive, institute ori pe langa unitati de cercetare, nu ai de ce te mira ca unii, sub presiunea ragazului scurt, de trei-patru ani, acordat pregatirii tezei, cedeaza sub raport etic si sterpelesc tot ce cred ca le este de trebuinta pentru a finaliza cu succes, la vreme.

acum 96 luni (25 May 2016)

Respingand propunerea de modificare legislativa referitoare la chestiunea doctoratelor din Romania, presedintele tarii noastre acorda o importanta speciala, s-ar spune, performantelor intelectuale romanesti. Cata vreme carierele universitare au fost blocate aproape total - si acesta a fost cazul in Romania ceausismului tarziu -, nu persistau in dorinta de a obtine titluri de doctori decat cei foarte indaratnici.

Existau pe atunci obstacole aproape de netrecut pentru multi, precum avizul Partidului Unic (binecuvantarea ideologica!) si obtinerea gratiei unuia dintre profesorii rarisimi cu drept de conducere de teze.

Odata cu dezghetul adus de caderea comunismului, in paralel cu ajustarile educatiei inalte la standardele civilizate, occidentale, conducatorii de doctorat s-au inmultit si ei, iar locurile alocate acestei activitati au crescut, dupa cum s-au inmultit si domeniile in care titlul ravnit se putea obtine. Cu adevarat greu de tinut pasul cu exigenta originalitatii si a credibilitatii unei teze a devenit insa standardul impus in momentul cand titlul de doctor a devenit indispensabil in obtinerea de pozitii universitare, de punctaje relevante pentru construirea carierei si de avantaje materiale. Din acest moment, doctoratul s-a infatisat ca o miza ravnita, uneori majora, necesar a fi atinsa intr-un barem de timp cat mai redus, pentru a raspunde ritmului concursurilor scoase la concurs, iar populatia de doctoranzi sau de aspiranti la inscrierea intr-un stagiu doctoral a proliferat.

Se poate constata astfel ca doctoratele se imparteau in mod firesc, chiar de pe atunci, in unele care erau rezultatul pasiunii cercetarii si al unor ipoteze de lucru urmarite cu staruinta savanta si altele care trebuiau sa asigure un progres formal in cariera si o situatie materiala mai buna decat inainte. Pentru cele din prima categorie, limitarea stagiaturii la un numar fix de ani era inoportuna, caci nu stii ce, cand si cum gasesti, tatonand prin arhive or... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro