Doctor, despre mancatul fara masura in ziua de Paste: "Acest meniu suprasolicita intreg organismul"

Doctor, despre mancatul fara masura in ziua de Paste:

"Cititorii trebuie sa stie ca festinul pascal este bogat in proteine si grasimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie, sunt gustoase si ofera un bun prilej pentru socializare. Consumul exagerat din produse de miel pune pancreasul in dificultate - deci mancati carne de miel doar o data pe zi, de preferinta la pranz.

acum 55 luni (1 May 2016)

"Cititorii trebuie sa stie ca festinul pascal este bogat in proteine si grasimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie, sunt gustoase si ofera un bun prilej pentru socializare. Totusi, in exces, meniul de Paste suprasolicita tubul digestiv, ficatul, vezicula biliara, pancreasul, procesele metabolice si, intr-un sens mai larg, intregul organism", ne spune medicul Adrian Tase. Pacientii care au probleme cu inima si rinichii trebuie sa fie foarte atenti

Medicul precizeaza ca in aceasta perioada a sarbatorilor pascale intreg organismul are de suferit din cauza schimbarii radicale de alimentatie dupa postul prelungit. Tubul digestiv, de la esofag la stomac, intestin subtire (sau jejunileon) si intestin gros (sau colon) isi suplimenteaza functiile de contractie si absorbtie. Toate glandele digestive, incepand cu cele salivare, continuand cu cele care secreta sucul gastric, si terminand cu pancreasul generator de tripsina, lipaza si amilaza, lucreaza din plin. Pentru ca inima este obligata sa pompeze mai mult sange la tubul digestiv, la pacientii cardiovasculari se pot produce agravari. Tase

"Mancati un singur ou pe zi"

Dr. Adrian Tase ne recomanda sa nu exageram cu ouale, pastrama sau cozonacul: "Ouale in exces pot exacerba o suferinta bilio-hepatica - deci doza recomandata este de un ou pe zi. Consumul exagerat din produse de miel pune pancreasul in dificultate - deci mancati carne de miel doar o data pe zi, de preferinta la pranz. Cozonacul este delicios, dar daca este prea mult, aduce glucide rafinate, neprietenoase pentru metabolism - prin urmare mancati maximum 2-3 felii de cozonac pe zi. La oamenii sanatosi, un pahar de vin pe zi este, de regula, bine tolerat. Deci, sa ne bucuram de masa de Pasti, in deplina sanatate!", ne sfatuieste dr. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro