Doar negocierile dintre Washington si Beijing pot preveni un Razboi Rece lipsit de castigatori

Doar negocierile dintre Washington si Beijing pot preveni un Razboi Rece lipsit de castigatori

El adauga ca, in conditiile de dependenta a Statelor Unite fata de manufacturile Chinei si de vulnerabilitate a tarilor asiatice fata de potentiale amenintari dinspre Beijing, un potential conflict sino-american ar conduce catre o victorie tactica pentru Washington obtinuta cu costuri atat de mari, incat acestea ar fi echivalente cu o infrangere strategica. Desi Rogoff considera ca Statele Unite nu pot castiga un razboi comercial cu China, date fiind armele financiare pe care aceasta din urma le detine, el este de acord cu Minxin Pei in privinta unui singur lucru - Calea catre pace si prosperitate nu este cea a conflictului, ci cea de negociere dintre cele doua mari puteri.

acum 70 luni (15 Feb 2017)

Spre exemplu, atunci cand atentia Statelor Unite a fost acaparata de Orientul Mijlociu, China a profitat de aceasta ocazie pentru a starni turbulente in sudul Marii Chinei, explica Minxin Pei, directorul centrului de studii strategice internationale Keck la Claremont McKenna University, SUA. Daca pana acum, fundamentele strategiei chineze au fost constante, acum, cu Donald Trump la Casa Alba, este posibil ca China sa fie nevoita sa isi re-evalueze intreaga atitudine fata de relatiile cu Statele Unite, continua Pei. Acest aspect ar trebui sa ingrijoreze China din cauza pozitiei sale de prim exportator al lumii.

Un alt semn care ar trebui sa conduca la regandirea strategiei chineze este sfidarea de catre Trump a politicii Chinei Unice prin care regimurile ce doresc relatii diplomatice cu Republica Populara Chineza trebuie sa rupa orice legatura cu Republica Chineza (Taiwan). In plus, Trump si-a exprimat public rivalitatea fata de China, promitand largirea mijloacelor de lupta navala din Pacific si prezentand cordialitate fata de Rusia. Pei precizeaza ca, daca Trump va alege confrunte Beijingul, acesta din urma ar avea sanse de rezistenta doar in cazul unei campanii militare americane in Iran. Anti-globalismul - cel mai mare inamic al prosperitatii americane

Kenneth Rogoff, profesor de economie si politici publice la Universitatea Harvard, nu impartaseste perspectiva lui Minxin Pei. Spre deosebire de Pei, Rogoff nu vede in China cel mai mare castigator de pe urma globalizarii, ci chiar in Statele Unite.

Trump se foloseste de aceast rationament fals, nu doar pentru a aduce slujbe inapoi in tara, ci si pentru a extinde dominatia americana. Rogoff subliniaza ca o astfel de atitudine care justifica sentimentul anti-american nu poate mentine ordinea care i-a fost atata timp favorabila Washingtonului. El adauga ca, in conditiile de dependenta a Statelor Unite fata de manufacturile Chinei si de vulnerabilitate a tarilor asiatice fata de poten... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro