"Doar ascultam ordine!", cea mai periculoasa scuza din lume

> Pe scurt, experimentul lui Milgram a scos in evidenta faptul ca oamenii sunt obedienti chiar si atunci cand nu sunt fortati si sunt gata sa faca rau altora doar pentru ca acest lucru li se cere, simplu si frumos (Te rog sa apesi pe buton!). In conditii de constrangere, dar nu si de liber arbitraj, participantii acestui nou experiment privind obedienta au estimat ca intervalul de timp e mai lung decat era in realitate, cu alte cuvinte, au aratat un efect de legatura temporala redusa sugerand un simt al autocontrolului redus.

acum 43 luni (27 Apr 2016)

>

Pe scurt, experimentul lui Milgram a scos in evidenta faptul ca oamenii sunt obedienti chiar si atunci cand nu sunt fortati si sunt gata sa faca rau altora doar pentru ca acest lucru li se cere, simplu si frumos (Te rog sa apesi pe buton!).

Subiectilor li s-a cerut de catre experimentator sa apese pe un buton care electrocuta un alt subiect uman. Explicatia a fost ca subiectul care urma sa fie pedepsit trebuie sa invete corect niste cuvinte si cand nu reuseste, el trebuie pedepsit cu un electrosoc. In ciuda faptului ca cei carora li se aplicau electrosocurile urlau de durere, ceilalti au continuat sa ii pedepseasca. Ca suntem potentiali psihopati si, daca avem circumstante atenuante (in acest caz, un nenea cu un halatel alb care ne cere ceva), ne omoram fara remuscari semenii? Nu este o surpriza, cred, pentru nimeni ca suntem cu totii capabili de orice in anumite circumstante, de viata si de moarte. Sa iei o decizie, sa intreprinzi o actiune, apoi, indiferent de rezultate, sa iti asumi consecintele.

Expertii decizionali precum Tversky sau Kahneman (psihologi care au luat Nobel pentru economie) spun ca luam decizii cand suntem pe deplin informati si oamenii aleg intre alternative probabilistice care implica un risc. Adica luam mai degraba in calcul potentialele pierderi si castiguri decat rezultatul potential, avand in minte mai degraba aversiunea fata de pierdere.

Cei care spun ca a fost o onoare doar sa participe si ca nu castigul e important mint.

Nici macar un cercel stricat, daramite o casnicie, chiar si disfunctionala, sau o prietenie pe muchie de cutit. Diferenta dintre perdantii eleganti si cei de tipul McEnroe sau Ilie Nastase, care dadeau cu rachetele de pamant cand pierdeau, este felul in care arata ca fac fata pierderii, nu neaparat ca le pasa mai putin. Toti avem un nod in gat cand pierdem si ne-am dori medalia aia de gatul nostru.

Revenind la Milgram si cat de legitima este scuza "Eu doar am e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro