Doar 48 de state interzic pedepsele corporale asupra copiilor

Cazul familiei Bodnariu a tensionat, in ultimele săptămani, relaţiile dintre Romania şi Norvegia, din cauză că cinci copii au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in 16 noiembrie. Aceste măsuri de protecţie vor cuprinde, proceduri eficiente pentru stabilirea de programe sociale vizand acordarea de sprijin necesar copilului şi celor cărora le-a fost incredinţat, precum şi alte forme de prevenire, ca şi pentru identificarea, raportarea retrimiterea, anchetarea, tratarea şi urmărirea penală pentru cazurile de rele tratamente - descrise mai sus - aplicate copilului şi vor cuprinde, de asemenea, după cum se va stabili, proceduri de intervenţie judiciară". Ce efecte au pedepsele corporale asupra copiilor Comitetul pentru Drepturile Copilului (CRC), organismul de control al Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului (UNCRC) atrage atenţia că drepturile omului necesită eliminarea oricărei forme de pedeapsă corporală, oricat de uşoară, şi a oricărui alt fel de pedeapsă degradantă sau care implică cruzime.

acum 102 luni (14 Jan 2016)

Cazul familiei Bodnariu a tensionat, in ultimele săptămani, relaţiile dintre Romania şi Norvegia, din cauză că cinci copii au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in 16 noiembrie. Decizia autorităţilor a venit după ce fiicele cele mai mari din familie ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi.

Citește și: De ce vor Iohannis și Cioloș să salveze familia Bodnariu? Ce pierde Romania

Norvegia este a treia ţară din lume care a adoptat o lege impotriva pedepselor aplicate de părinţi copiilor, in 1987, după Suedia (1879) şi Finlanda (1984). Pană in prezent, 48 de state au interzis pedepsele corporale, in toate formele lor, in timp ce peste 52 fac demersuri pentru promulgarea unei legi impotriva pedepselor corporale.

Corecţiile pe care părinţii le aplică copiilor lor apar sub multe forme, de la bătut, la pălmuit, ciupit, tras de păr şi nu numai.

"Adulţii au un mare talent de a inventa cuvinte speciale care să-i facă să se simtă mai in largul lor, atunci cand lovesc un copil - a mangaia, a atinge, "smacking", "spanking", "donner des fessées", "picchiare", "dar un azote". Dar realitatea crudă, pentru un copil, este că toate acestea constituie violenţă", se precizează intr-un ghid publicat de Consiliul European, "Abolirea pedepsei corporale aplicate la copii.

Consiliul European defineşte pedeapsa corporală definită ca "orice acţiune avand scopul de a pedepsi un copil care, dacă ar fi indreptată impotriva unui adult, ar constitui un delict", potrivit ghidului publicat in 2008.Suedia - prima ţară din lume care interzice pedepsele corporale

Pană in 1960, nouă din 10 preşcolari din Suedia au fost bătuţi acasă. In 1966 o altă prevedere care permitea "mustrări" a fost, de asemenea, scoasă din Codul de responsabilităţi parentale şi tutorale.

Din acel moment, legile suedeze n-au mai autorizat ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro