Doar 20% din locuintele din Romania au asigurare obligatorie

Piata asigurarilor este incremenita in proiect, din cauza cresterii nesustenabile a economiei si a lipsei de perspectiva a asiguratului de rand. Dar suisurile si coborasurile ultimilor 15 ani au spulberat orice iluzie: cand omul simplu nu are o perspectiva pe termen lung asupra propriului venit cert, nu-si face o polita de viata pe 25 sau 30 de ani, nici una anuala, de non-viata. Complementar, riscurile acoperite de polita extinsa, facultativa sunt: cutremur, ploaie torentiala, viitura, greutatea stratului de zapada, avalansa, apa de conducta si refularea ei, distrugeri provocate de animale, furtul bunurilor si elementelor constructive, avariile la centralele termice, alunecari si prabusiri de terenuri.

acum 37 luni (17 Apr 2016)

Piata asigurarilor este incremenita in proiect, din cauza cresterii nesustenabile a economiei si a lipsei de perspectiva a asiguratului de rand.

Subpiata asigurarilor multianuale de viata este departe de ceea ce prefigurau consultantii in asigurari spre finalul anilor ’90 ca se va intampla. Orice broker ce se respecta era antrenat de firmele de consultanta sa faca apostolat civilizator in asigurari. Dar suisurile si coborasurile ultimilor 15 ani au spulberat orice iluzie: cand omul simplu nu are o perspectiva pe termen lung asupra propriului venit cert, nu-si face o polita de viata pe 25 sau 30 de ani, nici una anuala, de non-viata.

E simptomatic pentru Romania sa observam ce se intampla pe subpiata asigurarilor obligatorii de locuinte. 260/2008 pentru asigurarea obligatorie a locuintei a avut nevoie de doi ani de prefaceri ca sa intre in vigoare si, a explicat "Romaniei libere" analistul in asigurari Constantin Nastase, a mai fost ulterior modificata. "Aceasta stipuleaza ca nu poti sa-ti faci o asigurare facultativa de locuinte decat daca inainte ti-ai facut una obligatorie. Fata de riscurile minimale, asigurate prin polita obligatorie, poti sa-ti faci o alta facultativa, cu care sa-ti completezi aria de riscuri acoperite", a precizat Constantin Nastase.

Primul maxim local al politei obligatorii pentru locuinte s-a inregistrat la un an de la debutul ei, in septembrie-octombrie 2011, cand numarul politelor obligatorii de locuinte a ajuns la aproape 850.000, apoi a inceput sa scada. Cresterea a continuat pana in septembrie 2014, cand a ajuns la 1,6 milioane de polite.

Nu exista institutionalizare

Riscurile acoperite de polita obligatorie: incendiu, trasnet, explozie si caderi de corpuri pe locuinte. Complementar, riscurile acoperite de polita extinsa, facultativa sunt: cutremur, ploaie torentiala, viitura, greutatea stratului de zapada, avalansa, apa de conducta si refularea ei, distrugeri provocate de animale, furtul bu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro