DNA vrea anularea deciziei in procesul de "santaj" al Liviei Stanciu

Exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere", a mai aratat CSM. Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati, in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.

acum 49 luni (30 May 2015)

Directia Nationala Anticoruptie cere anularea deciziei de achitare in cazul Marianei Rarinca, femeia judecata pentru ca ar santajat-o pe presedinta ICCJ, Livia Stanciu, procurorii motivand ca judecatoarea Risantea Gagescu, care a facut parte din completul de judecata, a fost in incompatibilitate.

Un complet de la Curtea de Apel Bucuresti, format din judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache, a decis definitiv, saptamana trecuta, achitarea Marianei Rarinca. Femeia, care fusese trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, sub acuzatia ca ar fi santajat-o pe Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost arestata preventiv timp de sase luni, pe durata anchetei si a procesului.

Judecatoarea Risantea Gagescu a candidat anul trecut pentru un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a fost respinsa de o comisie din care facea parte si sefa ICCJ, Livia Stanciu. In cadrul interviului, cele doua judecatoare ar fi avut un schimb dur de opinii juridice, dupa ce Risantea Gagescu ar fi afirmat ca nu se oboseste sa faca cercetare judecatoreasca si sa administreze probe si mai bine achita un inculpat daca nu este suta la suta sigura de vinovatia lui, a mai aratat stiri.tvr.ro.

"Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie, ale caror declaratii depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului. 303/2004, va sesiza Inspectia Judiciara in vederea dispunerii de verificari privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei", a aratat CSM intr-un comunicat de presa.

CSM solicita tuturor celor implicati in aceasta problematica "sa apeleze la actiuni si discursuri echilibrate, rationale si lucide, ca unic mod de aparare a principiil... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro