Distrugeri mari in Sarmizegetusa Regia. Zidul dacic a fost devastat din senin, iar zeci de blocuri sunt prabusite

Sarmizegetusa Regia a fost din nou afectata de distrugerile provocate de natura. In aprilie 2016, doua trunchiuri de copaci rupte de vijelie au cauzat sfarmarea mai multor blocuri de calcar originale ale zidului de pe terasa a treia asezarii antice. Probleme tot mai mari din cauza arborilor In 2017, aproape 100 de fagi batrani si bolnavi care risca sa distruga vestigiile din Sarmizegetusa Regia au fost marcati de silvicultori pentru a fi extrasi.

acum 77 luni (7 Nov 2017)

Sarmizegetusa Regia a fost din nou afectata de distrugerile provocate de natura.

Arborele cazut in apropiere de poteca pe care turistii coboara in incinta sacra a dislocat aproape 30 de blocuri de piatra si a spart cel putin zece, stricaciunile fiind iremediabile. Zidul asezarii antice din Muntii Orastiei a fost afectat, in ultimii ani, de mai multe ori de caderile de copaci. In aprilie 2016, doua trunchiuri de copaci rupte de vijelie au cauzat sfarmarea mai multor blocuri de calcar originale ale zidului de pe terasa a treia asezarii antice. Au fost distruse iremediabil vestigii pe o portiune de aproape 20 de metri. Si in prezent, cei care ajung in Sarmizegetusa Regia si trec prin padurea de fagi batrani de la intrarea in incinta sacra au sanse mari sa auda, in timpul furtunilor, trosnetele crengilor si a trunchiurilor rupte care se pravalesc.

Probleme tot mai mari din cauza arborilor

In 2017, aproape 100 de fagi batrani si bolnavi care risca sa distruga vestigiile din Sarmizegetusa Regia au fost marcati de silvicultori pentru a fi extrasi. Nu a fost stabilita deocamdata perioada in care se va fva avea loc scoaterea arborilor seculari, o lucrare care trebuie realizata in conditii de siguranta maxima, fiind vorba de o asezare antica.

Sarmizegetusa Regia, vechea capitala a Daciei pre-romane, in prezent monument aflat in Patrimoniul mondial UNESCO, dateaza de peste doua milenii, iar ruinele ei se afla in Muntii Orastiei, la poalele Varfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici "muntele sfant al dacilor". In Sarmizegetusa Regia, calatorii gasesc urmele unei asezari urbane infloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, in jurul careia au fost ridicate celelalte cetati dacice, care aveau in special rol de aparare. Aici au fost descoperite in ultimii ani mai multe tezaure pretioase de bijuterii si monede antice de aur si argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro