Distrugerea retelelor "negustorilor de sclavi"
Confruntati cu drama imigrantilor clandestini in Mediterana, liderii UE s-au reunit joi dupa-amiaza la Bruxelles intr-un Consiliu European de urgenta, unde au fost abordate mai multe aspecte ale unui plan de actiune vizand atacarea "cauzelor profunde care determina oamenii sa-si riste viata pe mare". Surse de la Bruxelles, citate de media franceza, aratau ca sefii de stat si de guvern urmau sa studieze si sa lanseze "pregatiri pentru o posibila operatiune de securitate si de aparare", altfel spus, o operatiune militara.
Confruntati cu drama imigrantilor clandestini in Mediterana, liderii UE s-au reunit joi dupa-amiaza la Bruxelles intr-un Consiliu European de urgenta, unde au fost abordate mai multe aspecte ale unui plan de actiune vizand atacarea "cauzelor profunde care determina oamenii sa-si riste viata pe mare".
Un proiect al concluziilor de joi, in marile lui linii prevede o lista de zece obiective elaborate la debutul saptamanii de Comisia Europeana in cadrul unei reuniuni comune a ministrilor de Interne si Externe ai statelor membre UE. Evocand necesitatea de a raspunde tragediilor din ultimele zile - cand s-au inregistrat naufragii cu sute de morti in apropierea coastelor sudice ale Europei - textul subliniaza vointa de a creste rapid finantarea si mijloacele operatiunilor conduse sub egida agentiei Frontex in Mediterana, agentia europeana pentru supravegherea frontierelor.
Ceea ce presupune o adaptare a acestui mandat si o extindere a zonei de interventie pentru agentia pentru frontiere, ale carei ambarcatiuni erau cantonate pana acum la 30 mile nautice de coastele italiene. Triton dispune deja de mai multe nave, patru avioane, un elicopter si 65 de ofiteri, puse la dispozitie de tarile UE.
In ce priveste eventualitatea unui program de urgenta zis de "reinstalare" a refugiatilor in sanul diferitelor state membre, concluziile s-au limitat la evocarea "luarii in considerare a optiunilor".
Partea cea mai controversata si inca nefinisata in acest stadiu priveste lupta contra retelelor de traficanti de imigranti, numiti "negustorii de sclavi ai secolului 21", aflati in legatura cu teroristii si crima organizata. Problema ambarcatiunilor folosite de traficanti va fi obiectul unei atentii speciale, ele fiind strategice pentru acestia si nu vor eziza sa devina din ce in ce mai agresivi pentru a si le recupera, avand in vedere ca traficul cu imigranti le aduce mari sume de bani.
O alta serie de masuri priveste descurajarea imigrantilor ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro