Distrugatoarele Romaniei, asii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza rusilor. Navele erau mai bine echipate si mai rapide decat cele pe care le avem azi
Dostrugatorul Regele Ferdinand FPTO wikipedia Istoria navelor de lupta Distrugatoarele cu care Romania a participat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial purtau ca semn de recunoastere un dreptunghi alb cu crucea Sfantului Andrei, de culoare rosie, iar in borduri aveau inscriptionate asul de cupa - Regele Ferdinand, asul de pica - Regina Maria, asul de trefla - Marasesti si asul de caro - Marasti.
Romania a avut patru distrugatoare eficiente in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si toate au ajuns intre timp la fier vechi. Navele Regina Maria, Regele Ferdinand, Marasti si Marasesti, care acum sunt istorie, erau echipate cu tehnica de lupta moderna la acea vreme.
Primele noastre distrugatoare dispuneau de lansatoare de rachete, tunuri, baraj antimina, paravan impotriva minelor, centrala de tragere. Spre deosebire de acestea, fregatele care se afla in dotarea Marinei Romane in prezent dispun doar de un tun super rapid, o instalatie de lansare torpile si un sistem de comanda asistat de calculator, conform datelor oficiale. Valoarea contractului a fost de 116 milioane de lire sterline.
Viteza navelor construite in anii 1920-1930 era de 36 de noduri, a celor prezente de 30 de noduri. In fiecare an, reprezentantii Ministerului Apararii Nationale care vin la Constanta cu ocazia Zilei Marinei spun ca cele doua fregate vor fi modernizate, iar submarinul Delfinul va fi, din nou, operational, fara ca declaratiile sa fie urmate de ceva concret.
Dostrugatorul Regele Ferdinand FPTO wikipedia
Istoria navelor de lupta
Distrugatoarele cu care Romania a participat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial purtau ca semn de recunoastere un dreptunghi alb cu crucea Sfantului Andrei, de culoare rosie, iar in borduri aveau inscriptionate asul de cupa - Regele Ferdinand, asul de pica - Regina Maria, asul de trefla - Marasesti si asul de caro - Marasti.
Distrugatorul Regina Maria a fost comandat de Consiliul de Ministri din Romania in anul 1926 santierului italian CTT&Pattison, iar lansarea la apa a avut loc trei ani mai tarziu, la Napoli. In 1931, la botezul lui au participat regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, care era presedintele Consiliului de Ministri, si alte oficialitati.
Nava a purtat inima Reginei