Distributia materiei in Univers: ce rol joaca GAURILE NEGRE?

Distributia materiei in Univers: ce rol joaca GAURILE NEGRE?

Aceste filamente ocupa un volum foarte mic din Univers - se pare deci ca Universul este alcatuit mai mult din spatii fara materie, cel putin asa se credea pana la noua descoperire a cercetatorilor de la Institute of Astro- and Particle Physics at the University of Innsbruck, Austria, care au efectuat cea mai importanta simulare pe calculator a proceselor care au avut loc in Univers si a evolutiei acestuia incepand cu anul 300.000 dupa Big Bang (perioada in care radiatia s-a separat de materie).

acum 50 luni (10 Apr 2016)

Intrebare simpla, la care insa nu este tot asa de simplu de raspuns.

Totusi, chiar si in spatiile enorme dintre filamente materia ar putea exista - asa cum a fost demonstrat de un grup de cercetatori austrieci care au efectuat cea mai mare simulare pe calculator al proceselor care au dus la distribuirea actuala a materiei in Univers.

Reteta Universului nostru ne spune ca acesta este alcatuit din circa 5% materie normala (adica cea pe care o cunoastem si pe care o studiem in laboratoarele noastre), din aproximativ 25% materie intunecata (pe care o vanam de zor la acceleratoare, in spatiu si in laboratoarele subterane) si cam 70% energie intunecata (marele mister al fizicii moderne). Materia "normala", adica cea alcatuita din protoni, neutroni si electroni - care formeaza nuclee si atomi - este la randul ei distribuita atat in galaxii si mari grupari de galaxii, cat si sub forma de gaz intergalactic. Observatiile astronomic ne spun ca galaxiile si marile grupari de galaxii sunt distribuite total neuniform in Univers - acestea se grupeaza in filamente, un fel de "panza de paianjen cosmica". Aceste filamente ocupa un volum foarte mic din Univers - se pare deci ca Universul este alcatuit mai mult din spatii fara materie, cel putin asa se credea pana la noua descoperire a cercetatorilor de la Institute of Astro- and Particle Physics at the University of Innsbruck, Austria, care au efectuat cea mai importanta simulare pe calculator a proceselor care au avut loc in Univers si a evolutiei acestuia incepand cu anul 300.000 dupa Big Bang (perioada in care radiatia s-a separat de materie). Proiectul, pe nume Illustris, a generat un cub de materie cu latura de 350 milioane ani lumina si i-a urmarit evolutia (tinand cont de expansiunea Universului) pana la ora actuala. Se pare ca galaxiile si marile grupari de galaxii ocupa un volum din Univers de doar 0.2%! Cam 44% din materie este reprezentata de gazul intergalactix - acesta este distribuit in jurul filae... Citeste intreg articolul pe evz.ro