Distribuitorii de energie: Suntem ingrijorati de decizia ANRE de a schimba legislatia in timpul perioadei de reglementare!

Distribuitorii de energie: Suntem ingrijorati de decizia ANRE de a schimba legislatia in timpul perioadei de reglementare!

Membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima surprinderea si ingrijorarea fata de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislatia secundara in timpul perioadei de reglementare, fara o consultare prealabila corespunzatoare cu operatorii si fara analiza tuturor efectelor asupra pietei de energie si, implicit, a consumatorilor. De asemenea, ACUE a semnalat reglementatorului anumite principii si recomandari privind modul de elaborare a normelor legale necesare functionarii pietei de energie, demers determinat de impredictibilitatea procesului de initiere a actelor normative emise de ANRE, de lipsa unei analize prealabile privind impactul asupra pietei, precum si de lipsa unor note de fundamentare si a unor reale consultari publice cu privire la anumite proiecte de reglementari.

acum 103 luni (8 Dec 2015)

Membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima surprinderea si ingrijorarea fata de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislatia secundara in timpul perioadei de reglementare, fara o consultare prealabila corespunzatoare cu operatorii si fara analiza tuturor efectelor asupra pietei de energie si, implicit, a consumatorilor.

UPDATE ANRE a publicat pe site (AICI) referatul de aprobare a Ordinului privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul nr.

"Dupa un an de la reducerea neasteptata a ratei reglementate a rentabilitatii companiilor de distributie a energiei electrice - care are un impact semnificativ in activitatea operatorilor, ANRE a supus dezbaterii publice, in regim de urgenta, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul ANRE nr.72/2013, cu modificarile ulterioare.

Potrivit normelor in vigoare, tarifele de distributie pot varia de la un an la altul, in termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distributie si cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

Astfel, reglementatorul vrea sa elimine din legislatie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distributie, in conditiile in care a anuntat deja ca intentioneaza sa reduca tarifele de distributie cu procente intre 5 si 16% pentru anul viitor, dar pastreaza pragul privind majorarile, in scopul protejarii utilizatorilor retelelor, sustin cei de la ACUE. In plus, aceste procente anuntate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fara consultarea operatorilor de distributie, ale caror calcule difera de cele ale reglementatorului.

"Membrii ACUE considera ca o astfel de modificare brusca a reglementarilor va afecta semni... Citeste intreg articolul pe evz.ro