Distractiile de altadata din "Versailles-ul romanesc". Gratare cu mititei si bere, in orasul ridicat de Carol I
Cumparaturi de lux, casino si aglomeratie la terase Dupa-amiaza, turistii se plimbau in parcul central, unde canta fanfara militara sau pe Strada Pelesului, unde erau puzderie de buticuri si magazine: farmacia Cerbul, chioscul de tutun, ziare, reviste si vederi din colt, magazinul cu articole de sport al lui Shor, studioul fotografului Pilescu, bomboneria Suchar, magazinul de lux de marochinarie si cadouri Djaburov, frizeria si salonul de coafura al lui Ionica, pana la bazarul oriental al lui Hago Benlian din capatul dinspre manastire. Parcul, "inima" statiunii Parcul central, si astazi una dintre cele mai frumoase locuri din oraselul de munte, era descris astfel de Alexandru Galasescu in ghidul din 1903 "Sinaia si imprejurimile sale": parcul era atractia statiunii, plin de trandafiri si de flori ce se schimbau de doua ori pe vara, alei pietruite cu margaritar alb, pavilion de muzica unde in sezon canta fanfara in fiecare zi, doua fantani arteziene, un loc deschis incat permitea admirarea muntilor, a cladirilor din jur si a manastirii".
Motorul dezvoltarii explozive, de la inceputul secolului XX, a micutei localitati de munte, a fost Carol I, care a ales salbatica zona pentru ridicarea Castelului Peles.
Din dorinta de a fi in preajma familiei regale, chiar de dinainte de 1900 si dupa, Sinaia devine cel mai cautat oras din Romania de catre lumea buna. Protipendada incepe sa-si construiasca aici case de vacanta, asa-numitele "vile", insa la sfarsit de saptamana, aici ajungeau, cu "trenurile de placere" tot felul de turisti dornici de distractie si "vecinatatea" cu Casa Regala.
Tir cu porumbei
Nenumarate distractii ii asteptau pe vilegiaturistii veniti la Sinaia in concediu sau doar pentru sfarsitul de saptamana, distractii pentru toate gusturile, pentru toate varstele si toate pungile. In functie de buget, turistii isi gaseau "odaie" la unul dintre hotelurile mari sau de mana a doua, ori chiar la particulari, exact ca in zilele noastre.
"Puteai incepe dimineata cu o plimbare pe jos sau calare pe potecile bine intretinute, care duceau catre chisocurile din padure (viitorul parc Riegler, actualul parc Dimitrie Ghica - n.r.), unde se afla si gradina zoologica, spre pavilioanele Sfanta Ana sau spre Piscul Cainelui, unde gaseai gratare cu mititei si bere rece de Azuga, pe drumurile pietruite pana la Urlatoarea in Poiana Tapului, unde te astepta un negustor cu bere racita in vartoarea cascadei, la Poiana Stanii Regale, unde laptarul palatului vindea lapte batut calaretilor si excursionistilor, ori la Tirul cu Porumbei, unde Societatea Carpatina Sinaia instalase un pavilion pentru trageri la tinta completat mai tarziu cu o terasa la care se serveau porumbei fripti si bere clientilor care veneau aici pentru placerea de a-si procura singuri micul dejun", scrie arhitectul Dan Manea in volumul "Sinaia - Orasul elitelor. De la aceasta modalitatea de distractie de la inceputul secolului al XX-lea a ramas pana azi n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro