Disputa fumatori-nefumatori: cum am ajuns sa transformam viciul in virtute
> Textul de fata nu ataca, personal, fumatorii sau alti oameni care au vicii. Dar ne uitam superficial si nu vrem sa intelegem ca ceilalti nu se vor indrepta daca nu ne indreptam si noi, astia care ne credem neviciosi. "Sa iubesti pe aproapele tau, ca pe tine insuti" nu presupune sa uiti de tine, dar nici de cel de langa tine. Cand o femeie varsa peste Hristos mir scump, de trei sute de dinari, el se supara, replicand ca mai bine se dadeau banii saracilor (va suna cunoscut?) Hristos, teologic vorbind, ii spune ca e vorba de o jertfa si o profetie a ingroparii Sale. Cand aud de inteligenta artificiala, imi dau seama ca nu e vorba de un progres tehnologic, ci de o scadere umana.
>
Textul de fata nu ataca, personal, fumatorii sau alti oameni care au vicii. Vorba populara "tutunul, iarba dracului" nu inseamna ca fumatorul este un drac. Si, din pacate, mai nimeni nu discuta despre asta in acest razboi fumatori-nefumatori. Intelesul moral al pildei este unul care se leaga de subiectul legislatiei anti-fumat.
Bunaoara, observ multe argumentatii de o parte si de alta a baricadei. Uitand ca si ei sunt frati de-ai nostri, foarte multi s-au grabit sa ii acuze. Pentru ca nu ii mai putem iubi.
Indreptarea cuiva nu poate incepe cu damnarea publica, cum nici iubirea vrasmasului nu poate incepe fara a intelege ca un dusman este un semen de-al tau vicios.
Ceea ce ma stupefiaza este insa ratarea unei discutii de fond, fie ca este vorba de fumat, alcool, droguri, sex sau alte vicii. Nimeni nu discuta despre viciu, ca paguba sociala si sufleteasca in sine.
Argumentele aduse in discutie tin prea mult de drepturi si libertati, si mai putin de comuniune.
Am ajuns sa uitam ca viciul, desi pare un drept, este o paguba. Cautam sa ne insanatosim societatea, dar vrem sa o facem cu oameni bolnavi de vicii. Nu mai vrem sa stim ca un viciu, indiferent care ar fi el, mai devreme sau mai tarziu, va afecta si pe cel ce nu-l are. Problema de fond este daca vrem sa le indreptam. Nu cred ca o societate compusa din indivizi viciati poate fi o societate sanatoasa. Ne uitam in jur, la ceilalti si ni se pare ca ceva nu e in regula. Dar ne uitam superficial si nu vrem sa intelegem ca ceilalti nu se vor indrepta daca nu ne indreptam si noi, astia care ne credem neviciosi. Am ajuns o suma de indivizi, care nu ne mai pasa daca unul dintre noi o ia razna. Astazi, din pacate, toti suntem viciati de noi insine. Motiv pentru care nu mai iubim pe cel de langa noi. Lui de ce ii ingadui? Dimpotriva, cu cat vrem sa le subtiem, cu atat ne va fi mai greu. Pentru ca, vrem nu vrem, nu putem avea o societate in care sa existe doar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro