Dispretul si ura fata de femei duc la moarte. Proteste ample pentru turcoaica violata si arsa

Dispretul si ura fata de femei duc la moarte. Proteste ample pentru turcoaica violata si arsa

Tot din presa din Turcia am aflat ca sicriul a fost purtat de femei, de prietenele lui Ozgecan Aslan care au spart astfel un tabu fiindca, de obicei, femeile asteapta la intrarea in cimitir fiindca traditia de inmormantare nu recomanda prezenta lor in astfel de momente. Femeile care au participat la protestele de sambata au impartasit pe Twitter experientele de abuz si violenta folosind hashtag-ul #sendeanlat (#povestestesitu) in semn de solidaritate, dar si ca sa puna presiune pe decidentii politici sa ia masuri impotriva violentei asupra femeilor. Dar de Mogosoaia, din luna septembrie 2014, cand un barbat si-a injunghiat fosta sotie, adica s-a apropiat de ea desi aceasta obtinuse un ordin de protectie care ii interzicea individului sa fie la mai putin de 200 de metri? De aceea va spuneam sa nu aruncati cu pietre fiindca nu este vorba despre ,ei, needucatii si necivilizatii de acolo din Turcia lor, ci despre un soi de ,noi' general needucat si necivilizat, cu un dispret suveran fata de drepturile femeilor.

acum 110 luni (19 Feb 2015)

>

Mii de femei au protestat sambata in Turcia, au iesit pe strazile din mai multe orase, printre care Ankara, Istanbul, Mersin. Femei de toate varstele si-au strigat suferinta, furia si neputinta. Multi stim cate ceva despre Ankara si Istanbul fiindca am fost in vacante si am vizitat Mausoleul Ataturk si Baile Romane, Sfanta Sofia si Moscheea Albastra ori am ajuns la conferinte, asa cum este cazul meu, sau am mers la cumparaturi. Sambata am citit intamplator un articol despre protestele de acolo si de atunci am tot cautat sa aflu mai multe din presa internationala fiindca in Romania nu am gasit decat un text in urma cu doua zile.

Din 2013, de cand au fost protestele violente din Piata Taksim indreptate impotriva premierului de atunci, acum presedintele Erdogan - care m-au tinut cu sufletul la gura in fata calculatorului - am inceput sa fiu mai atenta la acest spatiu. Am reusit treptat sa reconstitui ce este acolo din cateva materiale publicate de BBC. Am reusit sa depasesc bariera de limba fiindca Fatma mi-a facut o revista a presei dupa protestele de sambata.

In Mersin a avut loc o crima oribila saptamana trecuta, o studenta a fost violata, injunghiata si apoi arsa ca sa (i) se stearga urmele. Pe ea o chema Ozgecan Aslan, avea 20 de ani si era studenta la psihologie.

Prezumptivul vinovat este chiar soferul microbuzului care o aducea de la universitate acasa, acesta fiind ajutat de tatal sau si de un prieten. Barbatul a cerut ajutor tatalui si unui prieten, acestia ajutandu-l in cele din urma sa toarne benzina peste corpul femeii si sa-i dea foc.

Mii de oameni au iesit in strada in cadrul protestelor, mai ales in orasele cunoscute care au organizatii care fac activism pentru drepturile femeilor. Cu oameni si impotriva oamenilor

Violenta asupra femeilor nu este ceva abstract. Este cu femei care sufera, care mor, violenta se revarsa asupra lor si este impotriva lor. Tot din presa din Turcia am aflat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro