Disidenta regimului comunist Doina Cornea a murit. Cum a trait Revolutia din '89 si teroarea dupa 1990

Disidenta regimului comunist Doina Cornea a murit. Cum a trait Revolutia din '89 si teroarea dupa 1990

De curaj a dat dovada si in 21 decembrie 1989, cand stiind ca este supravegheata atat de Militie, cat si de Securitate, a iesit in strada la Cluj-Napoca, alaturi de protestatari, riscand sa fie impuscata de gloantele militarilor care deschisesera focul in centrul orasului cu doar cateva ore mai devreme. Ce i-a atras foarte mult atentia la cele trei sedinte ale FSN la care a participat la sfarsitul lui decembrie 1989 - inceputul lui ianuarie 1990, a fost ca acestea se desfasurau dupa urmatorul tipar: Ion Iliescu, care era presedintele FSN, era chemat la telefon lipsea o perioada destul de mare de timp, cateva zeci de minute, dupa care se intorcea la reuniune si le transmitea celor de acolo ca a vorbit cu Mihail Gorbaciov, care le da urmatoarele sfaturi si indrumari destinate conducerii Romaniei din acea perioada.

acum 30 luni (4 May 2018)

Viata Doinei Cornea in 10 fotografii de arhiva Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, spune ca mama sa a plecat asa cum venit - in luna mai. Intr-o declaratie transmisa news.ro, fiul Doinei Cornea afirma ca toti cei care au iubit-o pe mama sa sunt bineventi la funeralii, precizand ca "va fi o slujba de Inviere, si nu o tribuna politica". A pornit spre o lume mai buna, a pasit pe un taram lipsit de ura si rautati. Va fi o slujba de Inviere, si nu o tribuna politica", arata Leontin Iuhas, intr-o declaratie pentru News.ro.

Disidenta anticomunista Doina Cornea a fost, incepand cu 1982, anul in care a trimis prima scrisoare la Europa Libera, una dintre cele mai curajoase voci care au criticat regimul Ceausescu, fara a tine cont de presiunile si amenintarile la care a fost supusa, atat ea, cat si familia ei. De curaj a dat dovada si in 21 decembrie 1989, cand stiind ca este supravegheata atat de Militie, cat si de Securitate, a iesit in strada la Cluj-Napoca, alaturi de protestatari, riscand sa fie impuscata de gloantele militarilor care deschisesera focul in centrul orasului cu doar cateva ore mai devreme. Dar, ca si cu "Europa Libera", poti sa dai inapoi in astfel de situatii? Sa fi stiut ca mor, ca fac un infarct de frica si tot m-as fi dus. Istoricul considera ca, spre deosebire de disidentii romani care doreau reformarea sistemului comunist, Doina Cornea a fost un caz unic: ea cerea eliminarea comunismului, nu transformarea lui intr-un comunism cu fata umana. Activitatea de dupa 1990 Dupa Revolutie a fost inclusa in Frontul Salvarii Nationale (FSN) de catre Iliescu. Doina Cornea si-a dat seama foarte repede ca Ion Iliescu si FSN nu vor sa reformeze cu adevarat sistemul politic si economia Romaniei in sensul unei democratii de tip occidental, ci ca mai degraba vor sa ramana in zona de influenta sovietica si sa promoveze reforme cu caracter limitat inspirate de "Perestroika" lui Gorbaciov. Ce i-a atras foarte mult atentia la cele trei sedinte ale FSN la care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro