Diplome recunoscute pentru absolventii de studii neacreditate

Diplome recunoscute pentru absolventii de studii neacreditate

Actul normativ a fost aprobat dupa ce, timp de doi ani, Ministerul Educatiei a pierdut, pe banda rulanta, procesele intentate de 18.000 de absolventi de studii superioare neacreditate, majoritatea organizate de Universitatea "Spiru Haret". Mai exact, universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata, ori la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neacreditate risca sanctiuni drastice, a caror valoare este de 10 ori mai mare ca valoarea taxelor de scolarizare incasate pentru respectivul program de studii.

acum 97 luni (30 Aug 2015)

Actul normativ a fost aprobat dupa ce, timp de doi ani, Ministerul Educatiei a pierdut, pe banda rulanta, procesele intentate de 18.000 de absolventi de studii superioare neacreditate, majoritatea organizate de Universitatea "Spiru Haret".

Totodata, documentul prevede si o serie de piedici legale si sanctiuni usturatoare pentru institutiile de invatamant care vor mai apela la astfel de practici, sustin oficialii din Educatie. Pe de alta parte, expertii in Educatie condamna decizia guvernantilor spunand ca educatia superioara romaneasca ajunge sa fie si mai decredibilizata in conditiile in care angajatorii deja nu se mai intereseaza de studiile superioare ale resursei umane. Angajatorii nu pot lua de bune diplomele emise de Ministerul Educatiei si se descurca cum pot, testand cu forte si resurse proprii ce stie absolventul sa faca. Cel mai mult sufera absolventii merituosi, care au muncit cu perseverenta si talent pentru diplome, si care sunt acum priviti cu suspiciune de catre angajatori, la gramada cu ceilalti absolventi. Mai exact, universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata, ori la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neacreditate risca sanctiuni drastice, a caror valoare este de 10 ori mai mare ca valoarea taxelor de scolarizare incasate pentru respectivul program de studii.

"Abaterile se vor sanctiona cu lichidarea programului de studii, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii sau cu desfiintarea universitatii, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe universitare sau pe parcursul a cel putin doi ani universitari", prevede documentul aprobat de Guvern. Practic, asta inseamna iesirea din echivoc a unui numar de zeci de mii de absolventi aflati in ape tulburi", a conchis St... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro