Dinu Zamfirescu, membru CNSAS, nu a fost colaborator al Securitatii, dar avea nume de cod

1434, actualul membru CNSAS figureaza intr-un dosar de fond informativ, in care Directia de specialitate a identificat informatii transmise Securitatii de catre "domnul Zamfirescu Gabriel Toma Nicolae Constantin, o nota informativa la sfarsitul careia ofiterul a consemnat numele conspirativ Victor Sterescu (nume conspirativ atribuit cu ocazia recrutarii sale pe baza de material compromitator, la data de 22.12.1961)". Zamfirescu avea numele de cod Sterescu Intr-un alt dosar, Directia de specialitate a identificat urmatoarele informatii transmise Securitatii de catre domnia sa, in care ofiterul a consemnat numele conspirativ "Sterescu Victor": "Sursa a fost invitata, in ziua de sambata, 17.03.1962, la C.I., a carui onomastica a sarbatorit-o.

acum 98 luni (3 Feb 2015)

Unul dintre membrii CNSAS, Dinu Zamfirescu, s-a aflat in situatia de a fi cercetat chiar de colegii sai din cadrul institutiei. Acestia au decis ca Zamfirescu nu a facut politie politica, desi ar fi fost "recrutat" de Securitate "pe baza de material compromitator".

Membrii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii au fost pusi in situatia delicata de a analiza dosarele in care a fost identificat chiar unul dintre colegii lor, Dinu Zamfirescu. 1434, actualul membru CNSAS figureaza intr-un dosar de fond informativ, in care Directia de specialitate a identificat informatii transmise Securitatii de catre "domnul Zamfirescu Gabriel Toma Nicolae Constantin, o nota informativa la sfarsitul careia ofiterul a consemnat numele conspirativ Victor Sterescu (nume conspirativ atribuit cu ocazia recrutarii sale pe baza de material compromitator, la data de 22.12.1961)".

Intrebat daca a semnat vreun angajament cu Securitatea sau daca a furnizat note informative, Zamfirescu a declarat, pentru "Romania libera", ca nu a semnat, dar a fost anchetat, de multe ori, de catre ofiteri ai fostului serviciu de informatii.

Mai mult, acesta nu vede nici o problema de etica, atunci cand colegii sai au fost nevoiti sa analizeze dosarele in care apare numele sau. Nu am furnizat note informative Securitatii, dar am fost anchetat foarte des, dus in case conspirative si intrebat tot felul de lucruri.

Din notele Securitatii reiese ca acesta ar fi relatat ofiterului tot felul de informatii despre oamenii pe care ii cunostea, cine sunt, cu ce se ocupa si daca aveau preocupari politice.

Zamfirescu avea numele de cod Sterescu

Intr-un alt dosar, Directia de specialitate a identificat urmatoarele informatii transmise Securitatii de catre domnia sa, in care ofiterul a consemnat numele conspirativ "Sterescu Victor": "Sursa a fost invitata, in ziua de sambata, 17.03.1962, la C.I., a carui onomastica a sarbatorit-o. Au fost de fata: M.A., f... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro