Dinozauriii si reptilele zburatoare uriase din Tara Hategului: de ce erau pitice animalele preistorice

Dinozauriii si reptilele zburatoare uriase din Tara Hategului: de ce erau pitice animalele preistorice

De mai bine de un secol Tara Hategului nu mai este doar locul celor mai vechi biserici medievale din piatra si fostul teren al confruntarilor dintre daci si romani, in vremea in care latinii fortau Portile de fier ale Transilvaniei, de la Tapae. In ultimul secol, cercetarile paleontologilor in siturile din Tara Hategului au scos la iveala ramasitele a zeci de specii de pesti, amfibieni, reptile si mamifere, precum si urmele unor cuiburi cu fragmente din oua de dinozauri, specii care au disparut in urma cu circa 65 de milioane de ani. Zalmoxes robustus era o specie de ierbivor cu o lungime de circa trei metri si o greutate in jur de 300 -350 de kilograme si care prefera sa isi duca existenta in medii umede din apropierea cursurilor de apa.

acum 69 luni (15 Apr 2015)

De mai bine de un secol Tara Hategului nu mai este doar locul celor mai vechi biserici medievale din piatra si fostul teren al confruntarilor dintre daci si romani, in vremea in care latinii fortau Portile de fier ale Transilvaniei, de la Tapae.

Tara Hategului a devenit si taramul dinozaurilor pitici, care au trait cu 70 de milioane de ani in urma. O astfel de insula era si Hategul, iar dinozaurii care o populau au fost nevoiti sa se adapteze conditiilor de viata dintr-un spatiu restrans, cu resurse de hrana mai reduse. Le-a luat cu el la Viena pentru a le studia si in anii care au urmat avea sa constate ca sunt fosilele unei specii de dinozauri care a trait in urma cu milioane de ani in locurile numite acum Tara Hategului.

Ulterior, primelor descoperiri le-au fost adaugate alte ramasite de dinozauri, activitatea stiintifica a baronului insemnand in final publicarea a peste 150 de cercetari pe tema dinozaurilor. Franz Nopcea a ajuns la concluzia ca in urma cu 70 de milioane de ani, cand teritoriul Transilvaniei si al Tarii Hategului reprezenta o insula in marele ocean Thetys, aici traiau dinozaurii pitici.

"In mod paradoxal, in aceasta lume dominata de pitici, unul dintre cele mai mari animale zburatoare, daca nu chiar cel mai mare, a fost descoperit uriasul pterozaur Hatzegopteryx, care avea un craniu de aproape trei metri lungime, iar distanta dintre extremitatile aripilor desfacute era de aproape 12 metri, un adevarat avion de mici dimensiuni. Raspunsul il da structura osoasa, care era compusa din fibre subtiri si rezistente de os, cu mari spatii goale, umplute cu aer, intre ele, asa incat greutatea estimata a intregului corp nu depasea 15 kilograme, cam atat cat are si condorul - "vulturul Anzilor" din zilele noastre", explica paleontologul Dan Grigorescu, presedintele de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Tarii Hategului, in volumul "Geodiversitatea Tarii Hategului", publicat la Edit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro