Dina Cocea, frumusetea rapitoare care l-a vrajit pe Gheorghe Gheorghiu Dej

Dina Cocea, frumusetea rapitoare care l-a vrajit pe Gheorghe Gheorghiu Dej

O actrita talentata si o femeie extrem de frumoasa si eleganta. Directoare de teatru la 30 de ani Cariera in cinematografia romaneasca a continuat cu "Neamul Soimaresttilor", "Iancu Jianu", "Stefan cel Mare" si altele. A excelat pe scenele de teatru, in film, dar si in teatru radiofonic si teatru de televiziune.

acum 58 luni (2 Oct 2016)

O actrita talentata si o femeie extrem de frumoasa si eleganta. Asa a ramas in memoria fanilor si a cunoscutilor marea actrita de teatru Dina Cocea. Maria Constantina Dina Cocea s-a nascut pe 27 noiembrie 1912 la Bucuresti, intr-o familie de intelectuali. Studiile de actorie le-a absolvit in capitala Frantei si tot acolo a avut si debutul in 1934. Desi avea toate sansele sa faca o cariera stralucita in teatru la Paris si sa calce pe urmele matusii sale, Dina Cocea a vrut sa se intoarca in Romania. In 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucuresti sub numele de Dina Cerni, fiind actrita a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. In tara, si-a continuat cariera atat in teatru, cat si in film. Debutul in filmul romanesc l-a avut in 1939 in productia "O noapte de pomina".

Directoare de teatru la 30 de ani Cariera in cinematografia romaneasca a continuat cu "Neamul Soimaresttilor", "Iancu Jianu", "Stefan cel Mare" si altele. S-a impartit intre scena de teatru si film vreme de sapte decenii. Activitatea in teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actrita. Frumoasa Dina Cocea a devenit inca de la 30 de ani directorarea propriului teatru particular, "Teatrul Nostru". In 1952 a fost numita decan al Facultatii de Teatru din Bucuresti. Incepand cu 1956 a reprezentat Romania la congrese internationale ale ONU si UNESCO. A excelat pe scenele de teatru, in film, dar si in teatru radiofonic si teatru de televiziune. A avut o bogata activitate de publicist si eseist de cronica teatrala, in tara si in strainatate. O femeie curtata Fiind o femeie foarte frumoasa, Dina Cocea a fost curtata de barbati importanti ai vremii. Se spune, de asemenea, ca ar fi avut o legatura foarte discreta cu lideul Gheorghe Gheorghiu Dej. Dina Cocea a fost casatorita de trei ori. Pentru intreaga sa cariera, actritei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor honoris causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Actrita s-a stins din viata la 96 de ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro