Din secretele unui barista: mitul cafelei lungi cu lapte, o bautura toxica si fara gust?

Din secretele unui barista: mitul cafelei lungi cu lapte, o bautura toxica si fara gust?

La noi, din cauza confortului angajatilor si din cauza zgarceniei patronilor, s-a ajuns la un hibrid oribil: se trece printr-o doza de cafea de 4 ori cantitatea necesara de apa. Cafeaua de brand este foarte amara si nu se poate bea fara zahar, dar cafeaua de specialitate este altceva, are diferite arome, nu e foarte amara. Cine este Laurentiu Stefan Laurentiu Stefan este trainer la "Transylvanian Barista Academy", din Targu-Mures, unde ofera din februarie 2017, cursuri de pregatire si specializare in meseria de barista. Avand peste 10 ani de experienta in domeniul cafelei, este in prezent trainer si consultant de business pentru cafenele si prajitorii de cafea.

acum 83 luni (29 Mar 2017)

Unul dintre cele mai discutate mituri printre cafegii din Romania este cafeaua lunga cu lapte. "De fapt sunt trei mituri pe care baristii din Romania le-au perpetuat: expresso lung nu exista, expresso lung e toxic si sa nu pui lapte rece in cafea. Nu pot sa-i spun clientului ca nu exista expresso lung, pentru ca el a vazut si a baut in alta parte, deci clar exista. Stiind ca vrea expresso lung, eu, ca barista, pot sa caut sa prepar ceva cat mai aproape de gustul lui. Nu sa sapun , pentru ca sunt alte concepte, alte bauturi", spus Laurentiu Stefan, trainer la Transylvanian Barista Academy" din Targu-Mures si dublu campion national barista in 2013 si 2014. Daca ai gastrita si esti bautor de cafea, care este acida, nu doresti sa o bei foarte concentrata, exemplifica Stefan. Asta inseamna ca in mod normal barmanul sau barista, langa cafeaua ta, trebuie sa-ti ofere o cantitate de apa fierbinte. La noi, din cauza confortului angajatilor si din cauza zgarceniei patronilor, s-a ajuns la un hibrid oribil: se trece printr-o doza de cafea de 4 ori cantitatea necesara de apa. Dca vrei sa fie mai consistenta cafeaua, mai bine faci un expresso dublu si oferi clientului dublul cantitatii de apa fierbinte", arata el. Efectul modului de preparare a cafelei lungi practicat in cafenele din Romania: se extrag mai multi acizi, mai multa cofeina, mai multi carbohidrati. Astfel, cei care cer o cafea lunga pentru a nu fi atat de acida, se vor trezi cu o cafea mai acida, deci mai daunatoare pentru stomacul lor. "Expresso-ul lung clasic pe care barmanii si baristii l-au stigmatizat este o doza de cafea cu de patru ori mai multa apa. Altfel, daca eu iti zic tie ca expresso-ul lung e toxic, cand tu ai baut 20 de ani expresso lung, gresesc din mai multe puncte de vedere. Mitul laptelui rece in cafea Legat de folosirea laptelui rece in cafea, specialistul sustine: "Cine bea cafea cu lapte rece o poate face pentru ca are probleme cu stomacul. Si vine barmanul si zice ca el nu pune lapte rece in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro