Din secretele dulciurilor traditionale romanesti: care este reteta perfecta pentru serbet

Din secretele dulciurilor traditionale romanesti: care este reteta perfecta pentru serbet

De aproximativ 40 de ani indulceste gustul romanilor prin produsele traditionale pe care le fabrica cu mult drag si doar din ingrediente naturale. Retetele le-a mostenit de la bunici si, ajutata de nora si de o cumnata, femeia duce mai departe o traditie si o meserie practicata tot mai putin in ultimii ani, in conditiile in care rafturile supermarketurilor abunda in dulciuri gata ambalate. Facem precum o dulceata, luam 200 de grame din siropul respectiv si punem un kilogram de zahar la fiert si il fierbem circa 30-40 de minute.

acum 109 luni (19 Mar 2015)

De aproximativ 40 de ani indulceste gustul romanilor prin produsele traditionale pe care le fabrica cu mult drag si doar din ingrediente naturale. Mioara Stochita din Videle produce dulciuri traditionale romanesti cu care reprezinta judetul Teleorman la targuri din toata tara si chiar din afara tarii. Retetele le-a mostenit de la bunici si, ajutata de nora si de o cumnata, femeia duce mai departe o traditie si o meserie practicata tot mai putin in ultimii ani, in conditiile in care rafturile supermarketurilor abunda in dulciuri gata ambalate. Gospodina care cunoaste secretul dulciurilor de casa romanesti spune ca este o diferenta uriasa intre preparatul facut in casa, cu ingrediente naturale si ceea ce cumparam gata preparat de la magazin. Pentru toate produsele preparate, de la ciocolata de casa, pana la pricomigdale, negrese, serbet sau siropuri, Mioara Stochita foloseste doar ingrediente naturale si romanesti. Acesta este, dupa cum spune, femeia, secretul dulciurilor facute de ea : " Folosesc numai ingrediente romanesti si adevarate. Daca e ousor, ousor sa fie, daca e unt, unt sa fie, fara niciun fel de prafuri sau alte ingrediente. Pricomigdala, produsul preferat Femeia face de 40 de ani pricomigdale pentru care nu foloseste niciun strop de faina. Se bat albusurile de ou cu mierea si nuca macinata. La 15 albusuri cat facem in casa se pun circa 300-400 de grame de miere, dupa ce s-a batut bine albusul, si un kilogram de nuna macinata. Este si mai scumpa, dar este foarte gustoasa" explica femeia Secretul serbetului care pastreaza gustul copilariei de alta data Unul dintre cele mai cautate produse la targurile unde merge gospodina din Videle este serbetul. Foarte putini se mai incumeta sa-l mai faca in casa, pentru ca este multa munca la el", spune Mioara Stochita. Are o anumita temperatura cand el trebuie dat jos de pe foc. Daca se fierbe 5 minute mai mult, el se zahariseste, daca se fierbe mai putin, nu se mai leaga. Se bate numai la paleta de lemn. Numai la pale... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro