Din istoria Jocurilor Olimpice: Moartea suspecta a boxerului roman Nicolae Berechet, in 1936. Autoritatile naziste au musamalizat repede cazul!

Din istoria Jocurilor Olimpice: Moartea suspecta a boxerului roman Nicolae Berechet, in 1936. Autoritatile naziste au musamalizat repede cazul!

De pomina ramane un episod legat de Hitler, care la un meci de fotbal in turneul olimpic, a plecat suparat din tribuna pentru ca Germania pierdea in fata Norvegiei, iar golurile nordicilor fusesera marcate de un jucator cu origini evreiesti. In total, 49 de tari au fost reprezentate de 3.963 de sportivi care s-au intrecut in 129 de probe din 19 discipline. In schimb, Iosif Tojar s-a clasat pe locul al cincilea la concursul de lupte greco-romane (categoria 56 kg), pozitie ocupata si de nationala de handbal masculin, dupa doua infrangeri (3-18 cu Austria si 6-8 cu Elvetia) si o victorie (10-3 cu SUA).

acum 104 luni (19 Mar 2016)

Un stadion de 100.000 de locuri, Olympiastadion, baze moderne, steaguri, zvastici si, pentru prima oara, Jocurile Olimpice au fost filmate si televizate pe ecrane speciale amplasate in tot orasul. De asta s-a ocupat Leni Riefenstahl, un regizor apropiat lui lui Hitler, iar documentarul rezultat la final, intitulat "Olympia", desi propagandistic, a inovat numeroase tehnici de filmare, utilizate si astazi in capturarea imaginilor sportive. O alta noutate venita odata cu Olimpiada de la Berlin a fost aducerea, in ziua de 1 august 1936, tocmai din Grecia, a Tortei Olimpice. Jocurile Olimpice din Berlin, 1936, nu au fost lipsite de evenimente si rezultate notabile. Americanul de culoare Jesse Owens a reusit performanta de a castiga patru medalii, si datorita sfaturilor si incurajarilor venite din partea principalului sau adversar, germanul Ludwig Long. Proba fotbalistica, revenita in circuitul olimpic dupa ce lipsise in 1932, a fost castigata de selectionata Italiei, care si-a continuat dominatia in acest sport din acea perioada, inceputa in 1934 si terminata in 1938. De pomina ramane un episod legat de Hitler, care la un meci de fotbal in turneul olimpic, a plecat suparat din tribuna pentru ca Germania pierdea in fata Norvegiei, iar golurile nordicilor fusesera marcate de un jucator cu origini evreiesti.

Neobisnuita este si performanta maghiarului Oliver Halassy, care, dupa ce cistigase aurul cu echipa de polo a Ungariei in 1928 si 1932, a recidivat la Berlin, cu toate ca, intre timp, in urma unui accident de circulatie, ii fusese amputat un picior! Germania a obtinut cele mai bune rezultate la gimnastica, prin Konrad Frey si Alfred Schwarzmann, ambii cucerind trei medalii de aur, si la calarie, unde Germania a obtinut aurul in toate probele individuale si pe echipe. In total, 49 de tari au fost reprezentate de 3.963 de sportivi care s-au intrecut in 129 de probe din 19 discipline. Clasamentul pe medalii a fost dominat de tara gazda (33 - aur, 26 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro