Din culisele negocierii dintre Dragnea si Oprea. Acordul PSD-UNPR il scoate pe Gabriel Oprea din jocul politic. Cum l-a convins Dragnea pe Oprea sa cedeze

Liviu Dragnea si Gabriel Oprea au semnat protocolul de colaborare in forma dorita de social-democrati, care nu prevede niciun angajament din partea PSD de a cara in spate UNPR la alegerile parlamentare. Inainte cu o zi de semnarea protocolului, o majoritate covarsitoare a senatorilor a incuviintat cererea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, o pata uriasa pe haina sa de general.

acum 86 luni (4 Feb 2016)

Liviu Dragnea si Gabriel Oprea au semnat protocolul de colaborare in forma dorita de social-democrati, care nu prevede niciun angajament din partea PSD de a cara in spate UNPR la alegerile parlamentare.

Intelegerea incheiata intre Dragnea si Oprea dezavantajeaza UNPR, care are toate sansele sa ramana pe dinafara Parlamentului daca participa de unul singur la alegeri. Potrivit ultimelor sondaje, UNPR nu trece pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament, de unde ar putea face jocurile si in urmatorii patru ani.

La alegerile parlamentare din 2012, UNPR i-a revenit 12 mandate de parlamentari, insa, in urma racolarilor, a ajuns sa detina 63 de alesi, fiind a treia formatiune ca marime din Parlament. Aceasta pozitie i-a conferit lui Oprea rolul de decident principal in Parlament, unde fiecare vot a depins de vointa liderului UNPR. In functie de rezultatele de la alegerile locale, PSD si UNPR vor stabili, ulterior, conditiile cu privire la participarea in comun la alegerile parlamentare. Insa, PSD nu mai are nevoie de UNPR dupa alegerile locale, cand, fara o asumare scrisa, va putea sa se descotoroseasca de UNPR definitiv. Legea actuala avantajeaza PSD, care si-ar pastra zestrea de primari daca ramane un singur tur de scrutin la alegerile locale din iunie.

In aceste conditii, Gabriel Oprea l-a santajat pe Liviu Dragnea cu trecerea de partea PNL in Parlament daca PSD nu isi ia promisiunea scrisa ca va participa pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse din PSD, Gabriel Oprea a cerut si 35 de locuri eligibile la alegerile parlamentare, ceea ce inseamna 7,5% din numarul total de locuri al viitorului Legislativ. Din moment ce nici PSD nu sunt trecute un numar de locuri eligibile, nici pentru UNPR nu sunt trecute", a explicat Liviu Dragnea. Nici aceasta miscare nu l-a facut pe liderul PSD sa se razgandeasca si sa accepte conditiile impuse de Oprea.

In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro