"Din culisele cinematografiei". Scriitorul Nicolae Breban s-a transformat in regizor pentru ecranizarea propriului roman

Pelicula a facut parte si din selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes, desfasurat intre 12 si 27 mai 1971, alaturi de filmele "The Go-Between" ("Mesagerul"), in regia lui Joseph Losey, care a si castigat trofeul "Palme d'Or", "Death in Venice" ("Moarte la Venetia"), realizat de Luchino Visconti, "Taking Off" ("Desprinderea"), in regia lui Milos Forman, respectiv " Les maries de l'an II" ("Mirii anului II"), in regia lui Jean-Paul Rappeneau, productie care s-a turnat in Romania. Am fost atat de ravasit, de emotionat de aceasta veste, ca primul meu film de autor sa fie dus in selectia oficiala alaturi de cei mai mari din lume, incat am acceptat sa se faca niste taieturi pe care nu le-am acceptat la Popescu, care mi-a facut si favorul de a ma lasa sa particip la vizionare.

acum 43 luni (13 Aug 2017)

Regizori care si-au scris singuri scenariile au fost si sunt inca destui, iar despre influenta unor scenaristi precum Mihnea Gheorghiu, Titus Popovici si Eugen Barbu pe platourile de filmare am tot pomenit in paginile acestui serial. Insa cazul lui Nicolae Breban, scriitor consacrat care a avut sansa de a-si ecraniza propriul roman, este unic in istoria cinematografiei autohtone.

"Cineva poate sa-si inchipuie ca unul din motivele care il fac pe cineva sa-si schimbe specificul de munca, de creatie, ar fi poate si un sentiment de insatisfactie pe care l-ar resimti in acel domeniu, parasit, pentru a se adresa unuia nou, mai bogat in promisiuni, mai virginal. Nu sunt nesatisfacut de munca mea fundamentala, de scriitor, de prozator. Dimpotriva, in timpul elaborarii scenariului literar, al decupajului regizoral si apoi al elaborarii filmului, am suferit intens ca nu pot continua si termina munca la cea de a patra carte a mea, care ma asteapta de mai bine de un an, scrisa, la jumatate. Si sper, e poate singura mea consolare, ca o parte a acestei suferinte sa se fi varsat si in acest prim film al meu, innobilandu-l.

"Voi face regie de film, indiferent daca studioul imi va aproba cererea sau nu"

Cum a ajuns insa scriitorul in postura de regizor? Povestea a inceput in 1966, cand Breban a scris "Rautaciosul adolescent", un prim scenariu de film. "Sentimentul pe care l-am incercat cand am fost invitat sa scriu un scenariu a fost unul de optimism. Va parea paradoxal, dar asa a fost, desi sfaturile din stanga si din dreapta, ale colegilor mei -- unii incercati de film, altii distrusi de film, altii doar speriati de film -- au fost negative", spunea prozatorul in numarul din martie 1969 al revistei "Cinema".

Breban nu s-a multumit doar cu rolul de scenarist, ci a fost si regizor secund al peliculei regizate de Gheorghe Vitanidis, care a avut premiera pe 17 martie 1969. Experienta ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro