"Din culisele cinematografiei". Povestea filmului "Morometii": sabotat de Titus Popovici, salvat de Elena Ceausescu

Rog sa se faca un efort, refilmandu-se secventele de amintire (sau renuntandu-se la unele dintre ele), cat si adaugandu-se unele cadre si secvente care sa dea coerenta povestirii, in miezul ei cel mai dramatic", nota Preda pe 26 iulie 1976, intr-o scrisoare adresata Casei de Filme nr. La ora aceea, Marin Preda era un om care putea decide cine si ce poate sa faca dupa opera lui si nu a imbratisat ideea, dar in felul acesta l-am cunoscut si am fost in preajma lor un timp, pana cand Caragiu s-a prapadit. "Stere, am vorbit cu Victor si cred ca o sa te sune el" Pana la urma, filmarile s-au reluat in vara anului 1985, in satul Talpa-Ograzile, judetul Teleorman, la 45 de kilometri distanta de Alexandria.

acum 88 luni (12 Jun 2017)

In ciuda popularitatii sale, romanul "Morometii", a carui prima versiune a volumului intai Marin Preda a scris-o in 1949 si a publicat-o in 1955, a fost ecranizata tarziu, abia in anii '80 ai secolului trecut.

De fapt, pana la moartea sa, in 1980, scriitorul si-a exprimat in repetate randuri temerile in legatura cu eventuala aducere pe ecran a "Morometilor". In 1976, Marin Preda s-a lasat cu greu convins si sa accepte ca "Marele singuratic", un alt roman ce completeaza saga"Morometilor", sa fie transformat intr-un lungmetraj. "Ma nemultumesc si le consider nereprezentative pentru literatura mea aproape toate secventele de flash-back care ilustreaza viata satului, copilaria si tineretea lui Niculae Moromete. De asemenea, modul de relatare a povestii de dragoste este defectuos, incoerent. Rog sa se faca un efort, refilmandu-se secventele de amintire (sau renuntandu-se la unele dintre ele), cat si adaugandu-se unele cadre si secvente care sa dea coerenta povestirii, in miezul ei cel mai dramatic", nota Preda pe 26 iulie 1976, intr-o scrisoare adresata Casei de Filme nr.

Intalnirea cu Marin Preda

Putina lume stie astazi ca filmul ar fi putut fi regizat de Stere Gulea. Un cvasidebutant la vremea respectiva, el l-a cunoscut pe Marin Preda prin intermediul lui Toma Caragiu, aroman ca si el. La ora aceea, Marin Preda era un om care putea decide cine si ce poate sa faca dupa opera lui si nu a imbratisat ideea, dar in felul acesta l-am cunoscut si am fost in preajma lor un timp, pana cand Caragiu s-a prapadit. Cat timp era in viata Marin Preda, nu mi-a trecut prin minte ca pot nadajdui la ecranizarea . El avea alte repere cinematografice, tinea de alta generatie, se ducea rar la film. Dar opera lui Marin Preda m-a marcat profund, pot spune ca a contribuit la formarea mea. Astfel, in 1984, la patru ani de la disparitia lui Marin Preda, Stere Gulea, le-a propus stabilor cinematografiei ecranizarea pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro