"Din culisele cinematografiei". "Pentru Patrie", motiv de galceava in CC. Titus Popovici: "Filmul lui Sergiu Nicolaescu este de o rara ineptie!"
Scenariul a fost realizat de Paul Anghel, dupa ciclul sau de romane, "Zapezile de acum un veac", iar regizori erau Gheorghe Vitanidis (patru episoade: "I - Desteptarea Romaniei", "IV- Epopeea Sanitarilor", "VII - Victoria", "VIII - Intoarcerea eroilor"), Sergiu Nicolaescu (doua episoade: "V - Asalt la Rahova", "VI - Caderea Plevnei") si Doru Nastase (doua episoade: "II - Trecerea Dunarii" si "III - Tricolor pe Grivita"), majoritatea filmarilor avand loc in vara anului 1976. Nicolaescu realizase un film de o rara ineptie, unde aparea si el in chip de domnitor Carol, intr-un straniu mundir rosu, si rostea doua fraze intr-o frantuzeasca de Danubiu, Ceausescu a aflat ca este in curs de realizare o mare coproductie ruso-bulgara, in care toata participarea Romaniei la razboi se rezuma la prezenta pe front a unui bordel de campanie, condus de un ovrei din Craiova, si sarutarea mainii tarului de catre Carol I! 37 de milioane de lei a fost suma cheltuita cu serialul "Razboiul Independentei", in timp ce "Pentru patrie" a costat 24 de milioane de lei Postsincronul care l-a salvat pe Ion Dichiseanu de la tragedie, pe 4 martie 1977 Pentru Ion Dichiseanu, interpretarea rolului Osman Pasa a fost una dintre cele mai interesante experiente ale carierei.
Sarbatorirea, in 1977, a "Centenarului Independentei de Stat a Romaniei" a fost o prioritate de grad zero si in cinematografie. Autor al scenariului filmului "Tanase Scatiu", regizat de catre Dan Pita, care a avut premiera la 25 octombrie 1976, Mihnea Gheorghiu intentiona sa continue "Ciclul Comanestenilor" cu o noua pelicula, pe fundalul Razboiului de la 1877, dar proiectul a ramas la nivel de scenariu, "Aici in eternitate", intrucat a avut intaietate un alt text, scris de catre Titus Popovici, membru in Comitetul Central al Partidului Comunist Roman. In cartea sa, "Disciplina dezordinii", Popovici dezvaluie cu lux de amanunte cum a ajuns sa se ocupe de proiect. I-am spus ca sunt dispus sa ma inham la aceasta munca daca se considera ca, fara a prejudicia interesele de stat, se poate vorbi despre momentul independentei noastre din 1877, al carei principal obstacol n-a fost Turcia, ci aliatul nostru rus.
In scenariul lui Titus Popovici aparea si copilul Stalin
Filmul a fost incredintat oficial cuplului Titus Popovici - scenariu, Manole Marcus - regie in ianuarie 1976, conform documentelor existente la Arhiva Nationala de Filme si a intrat efectiv in productie la 25 iunie. Se preconiza un ciclu de patru episoade a cate 90 de minute, grupate in doua filme: "Grivita 1877" si "Plevna 1877". Dezvaluia chiar el in cartea sa: "Am scris peste 1.000 de pagini, un fel de roman telegrafic: dezbaterile din Parlament, vazute de Caragiale si de un imaginar ziarist englez, Havelock, care lucra pentru interesele britanice, deci pentru Turcia; atacul de la Grivita, intarziat ore intregi in asteptare desteptarii tarului, a carui zi de nastere era; descoperirea ca intre linia de atac si prima reduta Grivita nu era teren plan, ci o vale adanca si din flanc reduta Grivita II tragea ; panica, zecile de mii de morti; cucerirea in ultimul moment si in toiul noptii a redutei de catre acel personaj fabulos care a fost , devenit apoi ag... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro