"Din culisele cinematografiei". De ce a comandat Nicolae Ceausescu inca un film cu Mihai Viteazul: "Scenariul ziceai ca-i decupat din !"
La numai patru ani de la premiera filmului "Mihai Viteazul", realizat de Sergiu Nicolaescu dupa un scenariu de Titus Popovici, cinematografia romaneasca pregatea deja o alta pelicula dedicata voievodului. Rebengiuc mai jucase in piesa "Viteazul" de Paul Anghel De aceasta data, cheltuielile de productie s-au ridicat la 14.674.000 de lei, in conditiile in care cinematografia nu mai dispunea de fondurile pe care le avusese la dispozitie in deceniul anterior. Astfel, 500.000 de lei urmau sa reprezinte contributia din bugetul noului film despre Mihai Viteazul, iar restul banilor urmau sa fie recuperati din bugetele altor filme aflate in planul tematic al cinematografiei la momentul respectiv, dupa cum urmeaza: 200.000 de lei din bugetul viitorului film "Mircea cel Batran", 200.000 din bugetul peliculei "Ion Voda cel Viteaz", 200.000 din bugetul filmului "Petru Rares" si 200.000 de lei din bugetul filmului "Vlad Tepes". Activitatea de om de stat, de conducator militar si de diplomat a lui Mihai Viteazul, personaj de renastere de proportii gigantice, suportand greu rigorile timpului si spatiului cinematografic, a ridicat scenariului mai ales problema: .
La numai patru ani de la premiera filmului "Mihai Viteazul", realizat de Sergiu Nicolaescu dupa un scenariu de Titus Popovici, cinematografia romaneasca pregatea deja o alta pelicula dedicata voievodului. In conditiile in care cheltuielile de productie ale filmului lui Nicolaescu, record neegalat in istoria cinematografiei autohtone, s-au ridicat la 33 milioane de lei (44 milioane dupa alte surse), iar pelicula a avut succes atat in tara, cat si in strainatate, un astfel de demers poate parea astazi cel putin curios. Intrucat protagonistul filmului anterior nu era chiar ce dorise Nicolae Ceausescu, seful statului a comandat o noua productie de amploare, care sa puna mai putin accentul pe actiune si lupte si mai mult pe "gandirea" eroului cu a carui imagine incerca sa se identifice. Regia filmului i-a fost incredintata lui Constantin Vaeni, iar scenariul a fost scris de Eugen Mandric, directorul Casei de Filme nr.
"Aoleu, pai filmul lui Sergiu e inca pe ecrane"
"Facusem , care a avut premiera in ianuarie 1975, dupa care m-am intors la , acolo unde eram angajat. La un moment dat, dupa cateva luni, mi-a telefonat Eugen Mandric, de la Casa de Filme nr. Si intr-adevar, la mine apar luptele care lipsesc din filmul lui Sergiu, cum ar fi Batalia de la Targoviste.
Rebengiuc mai jucase in piesa "Viteazul" de Paul Anghel
De aceasta data, cheltuielile de productie s-au ridicat la 14.674.000 de lei, in conditiile in care cinematografia nu mai dispunea de fondurile pe care le avusese la dispozitie in deceniul anterior. Nici chiar atunci cand era vorba de o comanda a secretarului general al Partidului Comunist Roman. Pentru ca a fost nevoie de constructia unor decoruri costisitoare, Eugen Mandric a propus Centralei "Romania-Film" ca suma necesara sa fie suportata de toate casele de filme care aveau in plan realizarea unor filme istorice. Astfel, 500.000 de lei urmau sa reprezinte co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro