"Din culisele cinematografiei". Cum s-a luptat Florin Piersic cu ursoaica Tuti in "De-as fi...Harap Alb"

"De-as fi...Harap Alb", ecranizare in cheie parodica a basmului lui Ion Creanga, prezentat pentru prima oara publicului la 26 iunie 1965, la Festivalul National al Filmului de la Mamaia, a fost unul dintre marile succese ale lui Ion Popescu-Gopo in filmul de fictiune. "Intai le face si pe urma le apreciaza riscul" Episodul acesta, dar si alte fapte de vitejie ale lui Florin Piersic, de pe platourile de filmare, au fost evocate si de Ion Popescu-Gopo. As putea adauga multe exemple de curaj si pregatire pentru calitatea sa excelenta de actor de film, dar Florin este la fel de bun si pe spatiul limitat al scenei, pentru ca are intr-adevar talent", nota regizorul in numarul din august 1968 al revistei "Cinema".

acum 70 luni (19 Dec 2016)

"De-as fi...Harap Alb", ecranizare in cheie parodica a basmului lui Ion Creanga, prezentat pentru prima oara publicului la 26 iunie 1965, la Festivalul National al Filmului de la Mamaia, a fost unul dintre marile succese ale lui Ion Popescu-Gopo in filmul de fictiune. Pastrez si acum ziarul din 1948 care anunta inceputul muncii mele la un film desenat pe aceasta tema. Am lucrat 4.000 de desene timp de opt luni de zile si apoi am renuntat. 4.000 de desene reprezentau trei minute din cele 80 pe care trebuia sa le aiba filmul. Inainte de a-l incepe, pe un scurt-metraj (), pentru a verifica unele metode noi la care ma gandisem. Acum de-abia, la 16 ani de la primele incercari, cred ca sunt pregatit sa duc pana la capat povestea lui Harap Alb", marturisea regizorul in numarul din octombrie 1964 al revistei "Cinema".

Retras de la difuzare din cauza Licai Gheorghiu

Filmarile avusesera loc intre 9 martie si 26 aprilie 1964, exterioarele la Straulesti, Buftea si Snagov, iar interioarele la Buftea. Distributia a fost una de exceptie: Florin Piersic (Harap Alb), Irina Petrescu (Fata Imparatului Rosu), Cristea Avram (Spanul), George Demetru (Craiul), Fory Etterle (Imparatul Verde), Emil Botta (Imparatul Rosu), Liliana Tomescu (Ochila), Florin Vasiliu (Setila), Puiu Calinescu (Gerila), Mircea Bogdan (Flamanzila), Viorel Manta (Pasarila).

Nu a lipsit nici Lica Gheorghiu, in rolul Zanei, filmul fiind de altfel retras de la difuzare tocmai din acest motiv, dupa ce fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a devenit persona non grata in cinematografie. Totusi, filmul a reusit sa adune 4.228.784 de bilete vandute si fost premiat pentru originalitatea regiei la Festivalul International al Filmului de la Moscova, in 1965.De ce s-a ales varianta "De-as fi...Harap Alb" si nu o ecranizare fidela a basmului? Tot regizorul a oferit explicatiile de rigoare, in numarul din aprilie 1965 al revistei "Cinema".

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro