"Din culisele cinematografiei". Cum au fost recreate razboaiele lui Stefan cel Mare pe marele ecran: " m-a scapat de armata!"

De altfel, regizorul afirmase inca de la inceput, intr-o nota adresata conducerii cinematografiei: "Toate interioarele si exterioarele vor fi filmate in cadrul unor decoruri naturale (Manastirea Neamt, Putna, Cetatea Neamtului, Hanu-Ancutei care a fost reconstruit, etc.), ceea ce va duce la un grad deosebit de autenticitate si evident la costuri foarte mici. Tinand seama de aceste considerente, precum si de experienta pe care am dobandit-o la alte filme istorice, pot afirma ca va fi un film cu un cost exceptional de scazut si cu un mare coeficient de rentabilitate". Ar fi, de fapt, vorba de un atragator si inedit film de capa si spada romanesc, avand ca punct permanent de referinta, epoca si personalitatea lui Stefan cel Mare", nota producatorul-delegat Lidia Popita intr-un referat asupra asupra scenariului regizoral al filmului "Fratii Jderi". "As filma intreaga carte, pagina cu pagina" Mircea Dragan a fost ajutat la scrierea scenariilor de catre Profira Sadoveanu - fiica scriitorului, Valeria Sadoveanu - cea de-a doua sotie a scriitorului, respectiv de catre Constantin Mitru - fratele Valeriei si cel care a fost timp de decenii secretarul personal al lui Mihail Sadoveanu. "Apus de soare" trebuia sa incheie trilogia Regizorul Mircea Dragan a intentionat sa realizeze, inca din anii '70, si un al treilea film dedicat lui Stefan cel Mare, "Apus de soare", o ecranizare a piesei de teatru scrise de Barbu Stefanescu Delavrancea, a carei actiune se petrece in ultimii ani de domnie ai voievodului. Si tatarii au fost autentici Intrucat nu a putut filma lupta de la Lipnic contra tatarilor, din 1469, chiar in localitatea de pe Nistru, aflata la momentul respectiv in Uniunea Sovietica, Mircea Dragan a decis sa reconstituie campul de batalie la Dragomirna, in judetul Suceava.

acum 67 luni (13 Mar 2017)

La Arhiva Nationala de Filme exista textul decupat al unui scenariu scris de Camil Petrescu, a carui actiune e plasata in epoca marelui domnitor. Avand in vedere faptul ca tara era in razboi, este lesne de inteles de ce filmul nu s-a mai facut.

Printre proiectele dezbatute, din categoria "filme inspirate din trecut", figura si "Stefan cel Mare", alaturi de de alte titluri precum "Nicolae Balcescu", "Unirea Principatelor Romane", "Avram Iancu" sau "Horia, Closca si Crisan". In acest sens, Studioul Cinematografic Bucuresti a si contractat un scenariu scris de Horia Lovinescu, insa si acest proiect a fost ingropat.

Grad de autenticitate ridicat, costuri mici

La inceputul anilor '70, dupa reorganizarea cinematografiei, un regizor indragostit de scrierile lui Mihail Sadoveanu, Mircea Dragan, venea cu propunerea ecranizarii romanului "Fratii Jderi". Daca pentru "Mihai Viteazul" se cheltuisera, cu doar cativa ani in urma, 44.000.000 de lei, pentru "Fratii Jderi" s-au pus la dispozitie, intr-o prima faza, doar 7.200.000 de lei! De altfel, regizorul afirmase inca de la inceput, intr-o nota adresata conducerii cinematografiei: "Toate interioarele si exterioarele vor fi filmate in cadrul unor decoruri naturale (Manastirea Neamt, Putna, Cetatea Neamtului, Hanu-Ancutei care a fost reconstruit, etc.), ceea ce va duce la un grad deosebit de autenticitate si evident la costuri foarte mici. In ceea ce priveste scena de masa cu care debuteaza filmul, primirea lui Stefan cel Mare la Neamt, intentionez sa o filmez , la una din traditionalele serbari populare care se tin anual in Moldova. Tinand seama de aceste considerente, precum si de experienta pe care am dobandit-o la alte filme istorice, pot afirma ca va fi un film cu un cost exceptional de scazut si cu un mare coeficient de rentabilitate". 5, si-a folosit cu succes talentul de negociator pentru a mari devizul. Intr-o nota din 24 mai 1973, adresata Centralei "Romania-Film", Fernoaga scria: "Desi a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro