"Din culisele cinematografiei". Cum a ajuns un fost prizonier al rusilor sa regizeze prima coproductie romano-sovietica: "Trasnit cu un pat de pusca de un soldat, si-a pierdut toti dintii!"
A fost internat intr-un lagar de prizonieri, de unde a evadat la inceputul asediului si s-a ascuns la familia unei fete, Ilonka, pe care o dusese odata pe Dunare, pana la Tulcea, si o lasase insarcinata. Dar intr-o zi, un ofiter calmac sau osetin nu s-a lasat impresionat de calitatea de hudojnik a prizonierului care umbla hai-hui pe strazile Budapestei , i-a rupt portretul si i-a spus: si l-a bagat in randul celorlalti prizonieri de razboi. Dupa cativa kilometri gardienii au inceput sa traga rafale de automat in aer si sa strige: , adica si lasandu-i pe campul inzapezit s-au urcat intr-un camion si in prima localitate au adunat de pe strazi un numar echivalent de , pe care i-au predat cu acte-n regula la spital". In timpul drumului, Frant s-a hranit cu laptele nevestei sale, si-a pierdut toti dintii in urma unui pat de pusca cu care l-a trasnit un soldat sovietic care voia s-o violeze pe Ilonka: La Arad, inca de pe peron, Francisc Munteanu s-a inscris in Partidul Comunist, care, dupa cum i-a fagaduit tovarasul care, prevazut cu un teanc de adeziuni si carnete, recruta revolutionari din multimea calatorind pe acoperisuri si tampoane, ii va oferi negresit o locuinta si un loc de munca.
"Sapte cercetasi apara un tunel de care depinde inaintarea trupelor romano-sovietice. Si sunt cu totii atat de tineri! Natasa -- transmisionista -- cere sa participe la actiune si pentru ca vrea sa fie alaturi de locotenentul Denisov; o tanara cantareata -- cam usuratica, Iulia, adaposteste sub nasul nemtilor pe cercetasi, sfidand primejdia, pentru ca s-a indragostit de ofiterul roman. Serialul pe care l-a realizat pentru Televiziunea Romana, reluat cu succes si astazi, "Pistruiatul" - a carui regie ii este atribuita gresit cateodata prietenului sau Sergiu Nicolaescu - ramane cea mai cunoscuta dintre operele sale.
Filmarile au inceput in perioada octombrie - decembrie 1965, la Sibiu, Calimanesti si Brasov, iar ulterior, in perioada ianuarie - martie 1966 s-au filmat interioarele, pe platourile "Mosfilm". Prezentat in premiera la 20 iunie 1966, la Mamaia, filmul a vandut 3.133.733 de bilete in cinematografele romanesti. Distributia a fost una mixta, incluzand atat actori sovietici consacrati, precum Aleksei Loktev (Denisov), Lev Prigunov (Grisa) si Valentina Maleavina (Natasa), cat si romani: Ion Dichiseanu (Petrescu), Florin Piersic (Dutu), Stefan Banica (chelnerul), Emmerich Schaffer (Otto von Keller) si Margareta Paslaru (Iulia), aflata la debut.
Marinar in flota comerciala germana
Majoritatea scenariilor lui Francisc Munteanu se petrec in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, mai exact in vara anului 1944, de multe ori incluzand si momentul 23 August. Putini stiu insa ca multe dintre povestile transpuse ulterior pe marele ecran au fost traite de insusi Munteanu.
"Prietenul meu Francisc Munteanu, marinar in flota comerciala germana pe Dunare, conducandu-si in anii 43-44 slepul pe albastrele valuri pline de mine magnetice, fusese surprins la Budapesta de actul de la 23 August. A fost internat intr-un lagar de prizonieri, de unde a evadat la inceputul asediului s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro