"Din culisele cinematografiei". Costel Baloiu, marcat pe viata de "Pistruiatul":"Cand o sa dau coltu' nu o sa spuna nimeni: !"

"Pistruiatul", primul serial in culori realizat de Televiziunea Romana, a castigat pariul cu timpul, fiind depasit la capitolul popularitate doar de "Toate panzele sus", o alta productie legendara a institutiei. Nu mica mi-a fost surpriza cand am constatat ca a invatat patru pagini de text din doua lecturi, ca vorbeste degajat, nuantat, cu un simt al limbii uimitor in dialog liber, ca se imbraca cu dezinvoltura si gratie, ca se catara pe stalpi de trei metri cat ai clipi din ochi si ca face echilibristica de parca ar fi circar de meserie. M-am gandit de multe ori care ar fi fost povestea mea de viata, ce prieteni as fi avut, de multe ori ma intreb daca persoana de langa mine vorbeste cu omul Baloiu sau se gandeste ca se afla langa . 23 decembrie 1973 este data la care s-a difuzat primul episod al serialului "Pistruiatul" la Televiziunea Romana "Roscovanul" a continuat aventurile lui Costel Baloiu Francisc Munteanu l-a indragit mult pe Costel Baloiu si, animat de succesul inregistrat cu "Pistruiatul", a incercat sa utilizeze popularitatea eroului pentru a realiza un film cu un subiect oarecum similar, "Roscovanul", dar de aceasta data pentru marele ecran. In 1986, Francisc Munteanu a adaptat si serialul de televiziune in trei lungmetraje, "Evadatul" (1.433.972 de bilete vandute), "Ascunzisuri" (1.099.889 de bilete vandute) si "Insurectia" (1.184.777 de bilete vandute).

acum 26 luni (19 Feb 2018)

"Pistruiatul", primul serial in culori realizat de Televiziunea Romana, a castigat pariul cu timpul, fiind depasit la capitolul popularitate doar de "Toate panzele sus", o alta productie legendara a institutiei.

Scenariul lui Francisc Munteanu a fost definitivat in toamna anului 1972, iar in luna decembrie a fost semnat contractul cu Centrul de Productie Cinematografica, regia fiindu-i incredintata tot scenaristului. Primul tur de manivela s-a dat la 5 martie 1973, filmarile exterioare avand loc la Oradea si Cluj, in timp ce majoritatea interioarelor s-au tras la Buftea.

La Oradea, Francisc Munteanu a gasit atat locomotive cu aburi, cat si tramvaie vechi, inca in stare de functionare.

500 de baieti din Bucuresti au fost la preselectie

"Am trecut in revista toti baietii intre 10 si 15 ani din Cluj si din Oradea si vreo 500 din Bucuresti. Cautam un baiat cu prezenta de spirit, spontaneitate, curaj, care sa stie sa fluiere... Intr-un cuvant, o multime de lucruri destul de greu de adunat intr-o singura persoana. In urma preselectiei de vreo 400 de baieti, a sute de fotografii si zeci de discutii au ramas vreo 30, toti foarte buni. Trebuie sa recunosc insa ca aceasta imensa munca de selectie nu a fost lipsita de peripetii. S-au prezentat de exemplu si baieti de 17-18 ani declarind: . Si a inceput sa latre de zor, ce-i drept, destul de bine. In cele din urma ne-am stabilit la unul dintre baieti si convinsi ca el va fi l-am pus sa dea probe filmate, i-am luat si un partener mai dezghetat, nepistruiat si nemachiat sa-i dea replica in cadru. Nu mica mi-a fost surpriza cand am constatat ca a invatat patru pagini de text din doua lecturi, ca vorbeste degajat, nuantat, cu un simt al limbii uimitor in dialog liber, ca se imbraca cu dezinvoltura si gratie, ca se catara pe stalpi de trei metri cat ai clipi din ochi si ca face echilibristica de parca ar fi circar de meserie. In plus,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro