Dilemele existentiale ale UE in epoca Trump. "Europa primeste o lovitura frontala in materie de orgoliu si nu numai"

Dilemele existentiale ale UE in epoca Trump.

"Este primul pas care va duce la un viitor acord comercial cu SUA si care poate aduce puterii noastre economice niste avantaje enorme precum si incredere si certitudini pentru intreprinderi", discutiile vizand si suprimarea barierelor vamale pentru ecportul de produse alimentare si agricole britanice in SUA dar si recunoasterea reciproca a diplomelor profesionale, una dintre temele conflictuale acum in negocierile care vor demara intre UK si UE. Este oare vorba doar despre simpla relatie bilaterala Marea Britanie-SUA sau, astfel, asa cum tind sa cred, se transmite mesajul ca deciziile luate acum pe axa Washington-Londra ar putea servi drept precedent pentru altele viitoare, in caz ca vor exista si alte cazuri de tari care vor dori sa iasa din UE si ar vrea sa stie de acum pe ce s-ar putea baza ca acord bilateral cu SUA care s-ar constitui astfel ca valoare de refugiu, fie si temporara, pentru tarile care-si vor dori o supravietuire economica negociata rapid dupa EXIT?

acum 64 luni (29 Jan 2017)

In schimb, indica Presedintele Putin intr-un comunicat, "de ambele parti a fost exprimata vointa de a colabora in mod activ pentru a stabiliza si dezvolta coperarea ruso-americana pe o baza constructiva, de la egal la egal si avantajoasa". Punctele de discutie au fost listate intr-un alt comunicat, cel dat de Kremlin: lupta antiterorista, non-proliferarea nucleara, chestiunea Iranului, situatia din Orientul Mijlociu, conflictul arabo-israelian, situatia din Peninsula Coreea si cea din Ucraina. Ceea ce, dupa parerea mea, este un mesaj direct care ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru cei de la Bruxelles, animati si acum de convingerea deplina ca UE reprezinta o super-putere inconturnabila in rezolvarea conflictelor. Caci Donald Trump stie sa atace dur si nemilos, transmitand de data asta un mesaj care depaseste cu multe relatia bilaterala cu Marea Britanie, adresandu-se direct si nemijlocit celorlalte tari din UE care ar vrea sa urmeze exemplul BREXIT care "a fost un lucru bun" si care va oferi UK "o noua identitate".

Mesajul este simplu si foarte clar, odata cu asigurarea data de Trump ca acordurile comerciale actuale intre cele doua tari, incheiate intre SUA si Marea Britanie ca parte din UE, sa fie operationale si dupa BREXIT. "Este primul pas care va duce la un viitor acord comercial cu SUA si care poate aduce puterii noastre economice niste avantaje enorme precum si incredere si certitudini pentru intreprinderi", discutiile vizand si suprimarea barierelor vamale pentru ecportul de produse alimentare si agricole britanice in SUA dar si recunoasterea reciproca a diplomelor profesionale, una dintre temele conflictuale acum in negocierile care vor demara intre UK si UE. Este oare vorba doar despre simpla relatie bilaterala Marea Britanie-SUA sau, astfel, asa cum tind sa cred, se transmite mesajul ca deciziile luate acum pe axa Washington-Londra ar putea servi drept precedent pentru altele viitoare, in caz ca vor exista si alte cazuri de tari care v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro