Dilema unui medic de la ATI: "In toracele deschis al omului declarat mort, medical, juridic, vedeam inima batand, rinichiul producand urina, pielea, retina"

Dilema unui medic de la ATI:

Este presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva si ani de zile a fost seful Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean din Timisoara. Revenit la Bucuresti, unde a ocupat pentru o perioada destul de scurta un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Sandesc a renuntat la sefie. Nu a inviat nimeni din morti la ATI Desi exista povesti despre asa-zisele intoarceri din moarte, Dorel Sandesc sustine ca in indelungata sa cariera de la Terapie Intensiva niciodata nu s-a intamplat o revenire la viata. Cat a fost secretar de stat, medicul timisorean a propus o lege, care exista in multe tari din lume, despre ingrijirea la finalul vietii, in care se vorbeste despre optiunile de dupa moarte, in care omul poate sa refuze donarea de organe.

acum 92 luni (20 Feb 2017)

Dorel Sandesc este unul dintre cei mai cunoscuti medici din Timisoara. Este presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva si ani de zile a fost seful Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean din Timisoara. Cei apropiati lui stiu ca, pe langa medicina, mai are o mare pasiune: literatura. Medicul a povestit la libraria La Doua Bufnite asa cum rareori o face. Dorel Sandesc a dat din casa, adica de pe "front". "La ATI e ca pe front. Cele mai grave cazuri din spital, idiferent de etiologia lor, ca sunt neurologice, traumatologice, toxicologice, vin la noi cei intre viata si moarte. Cu asta ne ocupam, la propriu, ne luptam cu moartea", a spus Dorel Sandesc. Revenit la Bucuresti, unde a ocupat pentru o perioada destul de scurta un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Sandesc a renuntat la sefie. Dorel Sandesc sustine ca are o relatie speciala cu "doamna in negru". "Perceptia mea despre moarte s-a schimbat radical de cand lucrez la reanimare. Atunci cand am intrat, ca marea majoritate, percepeam moartea ca un punct final. Asa o si scriam in certificatul de deces: data, ora, minutul decesului. Faceam certificatul de deces unui pacient in moarte cerebrala, apoi il duceam inapoi in sala de operatie pentru prelevarea organelor, pentru transplant. Prima concluzie logica, indubitabila, este ca moartea in acceptiunea noastra, cea declarata de noi, este efectiv o conventie. Noi nu stabilim diagnosticul de deces atunci cand tot organismul a incetat sa mai aiba procese echivalente vietii. Stabilim momentul cand stim ca nu e posibil ca acel organism sa mai revina ca intreg la ceva", a povestit Dorel Sandesc.

Nu a inviat nimeni din morti la ATI Desi exista povesti despre asa-zisele intoarceri din moarte, Dorel Sandesc sustine ca in indelungata sa cariera de la Terapie Intensiva niciodata nu s-a intamplat o revenire la viata. Sunt cazuri in care s-au intors oameni de la morga. E tunelul orange, oamenii care vorbesc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro