Dificultati de limba: "Zoei", "Zoe-i", "Zoii" sau "lui Zoe"?

Dificultati de limba:

"Apoi continua, in alt registru: rochia verde-pal cu guler de dantela a lui Caty, fiica Generalesei, aflata intr-o lada veche, plina de panze de paianjen si acoperita cu un cearsaf alb, "ca un giulgiu", o rochie de mireasa ce statuse, in mod miraculos, neindoita in lada, si care, odata scoasa la lumina, nu pare sa se mai potriveasca..." Articolul lui, desi masculin, este singurul posibil in cazul substantivelor nume de persoana feminine care nu pot fi asimilate de onomastica romaneasca traditionala: lui Alice (pronuntat: Alis), lui Beatrice (pronuntat: Beatris), lui Carmen, lui Cindy, lui Consuelo, lui Jeni, lui Lori, lui Naomi etc.

acum 22 luni (2 Feb 2018)

>

Ce ne spune gramatica? Norma spune ca substantivele nume de persoana feminine (cele mai multe) terminate la nominativ-acuzativ in -a, au o flexiune analoga cu substantivele comune.

In flexiunea substantivelor comune exista si modelul "gradina, gradinii", ceea ce explica aparitia timpurie a genitiv-dativul popular, pe care il auzim si astazi in limba vorbita: "Irinii", Valentinii etc. "Iar imparateasa, muma Irinii, umbla toata ziulica cu copilasul de mana." (DELAVRANCEA,

Stapanea odata)

"Cand a terminat de strigat mama Irinii, cineva a facut semn ca-i de plecat la cununie." (Internet) "Minunea de la Maglavit e mica fata de cea de mai sus si minciunile Mihaelii din Dor Marunt de Calarasi." (Internet)

Alte nume, terminate de asemenea in -a, precum "Florica" sau "Rodica" fac literar "Floricai", "Rodicai", nu "Floricii", "Rodicii" (dupa "furnica, furnicii"). (Renasterea banateana, 21.07.2016) "Si datorita muncii din greu a Rodicii, ea si barba-su au reusit in acest an sa isi cumpere un apartament in Insulele Canare." (Internet)

A doua regula ne spune ca numele de persoane feminine care au alte terminatii (alte vocale, consoane) primesc articolul antepus lui, ca si cele masculine: "lui Carmen", "lui Gabi" etc.

Sa cercetam acum si modul cum au fost ele tratate unele nume de catre scriitori, editori, revizori, corectori de carte. (se da cam la spatele Zoii.)

sau, mai subtil: "coanii Joitichii": PRISTANDA: Al dumneavoastra, coane Fanica, si al coanii Joitichii, si al lui conul Zaharia...

Intr-un articol din 2004 pe aceasta tema, Rodica Zafiu mai mentioneaza: "Maitreyei" sau "Maitreyiei" (in functie de editie, la Mircea Eliade); "facu o vizita de curtoazie Caty-ei" (G.

Nu putem sa nu observam efortul acestora de a-l lipi pe -ei, la genitiv-dativ, dar sa fie oare solutia normala?

Pe Internet, se poate vedea preferinta neta a vorbitorilor contemporani pentru gen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro