Diferenta intre anxietate si frica. Cand ar trebui sa ne ingrijoreze propriile temeri

Diferenta intre anxietate si frica. Cand ar trebui sa ne ingrijoreze propriile temeri

"Orice teama care este traita atat de puternic incat sa impiedice persoana sa indeplineasca o actiune, facand imposibila relaxarea si tinand-o pe aceasta intr-o continua tensiune, este de fapt o reactie cu caracter patologic. Persoanele care isi constientizeaza astfel de stari de intensitate majora, carora nu le mai pot face fata, ar trebui sa apeleze la un psiholog, deoarece acesta le poate oferi ajutorul specializat de care au nevoie in astfel de situatii.

acum 80 luni (2 Aug 2017)

"Anxietatea se defineste ca o teama persistenta si irationala, prezenta in lipsa unui obiect sau situatie periculoasa. Persoana recunoaste ca teama sa este in afara proportiilor fata de orice pericol actual, dar nu poate fi controlata sau explicata de subiectul anxios", explica, pentru "Adevarul", psihologul clinician Mihaela Cruceru.

Spre deosebire de anxietate, in care amenintarea nu este prezenta, ci doar anticipata, frica este o reactie la un stimul cu adevarat amenintator.

Diferenta intre frica si anxietate este data raportarea noastra la stimulul periculos si de rolul imaginatiei de a anticipa scenarii periculoase in absenta stimulilor. Scenariile create in mintea omului anxios sunt negative si prapastioase, tinandu-l pe acesta captiv intr-o permanenta stare de neliniste si ingrijorare", precizeaza Mihaela Cruceru.

Frica si teama dau insa reactii fiziologice si psihologice asemanatoare."Frica apare atunci cand pericolul exista, iar organismul experimenteaza reactia de , reactie ce are rol protector in viata noastra. Atat in cazul fricii, cat si in cazul anxietatii, putem experimenta reactii fiziologice precum: accelerarea pulsului, tahicardie, uscaciunea gurii, tremor, transpiratii, hiperventilatie, cat si reactii psihologice: senzatia de groaza, confuzie, neliniste, dificultati de concentrare", mai spune specialistul.

"Orice teama care este traita atat de puternic incat sa impiedice persoana sa indeplineasca o actiune, facand imposibila relaxarea si tinand-o pe aceasta intr-o continua tensiune, este de fapt o reactie cu caracter patologic. Persoanele care isi constientizeaza astfel de stari de intensitate majora, carora nu le mai pot face fata, ar trebui sa apeleze la un psiholog, deoarece acesta le poate oferi ajutorul specializat de care au nevoie in astfel de situatii. Orice schimbare incepe cu procesul de constientizare, tocmai de aceea este recomandat ca in momentul in care sesizati ca ceva este in neregula cu dumneavoastra, sa c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro