Dieta de tip occidental a inmultit numarul persoanelor obeze. Ce analize indica existenta ficatului gras

Dieta de tip occidental a inmultit numarul persoanelor obeze. Ce analize indica existenta ficatului gras

Astfel, odata cu numarul de kilograme creste si riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, de probleme respiratorii si afectare hepatica, explica dr. Afectarea hepatica la pacientii supraponderali si obezi poate varia de la ficatul gras - steatoza hepatica - la steatohepatita - cu inflamatie asociata steatozei - si chiar ciroza hepatica si aparitia de noduli tumorali in ficat.

acum 88 luni (23 Mar 2017)

In ciuda expresiei "gras si frumos" obezitatea are efecte negative asupra sanatatii. Astfel, odata cu numarul de kilograme creste si riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, de probleme respiratorii si afectare hepatica, explica dr.

Afectarea hepatica la pacientii supraponderali si obezi poate varia de la ficatul gras - steatoza hepatica - la steatohepatita - cu inflamatie asociata steatozei - si chiar ciroza hepatica si aparitia de noduli tumorali in ficat. "Evolutia catre afectare hepatica avansata se produce de regula dupa multi ani, riscul de a dezvolta ciroza hepatica fiind de 11% intr-o perioada de 15 ani", mai spune dr.

Cine ar putea avea ficat gras

Persoanele supraponderale si obeze, cele cu diabet zaharat, cu dislipidemii si hipotiroidie se numara printre categoriile cele mai des afectate de aceasta afectiune. Ficatul gras mai poate fi intalnit la consumatorii de alcool si la persoanele cu boli hepatice cronice, cum ar fi hepatita cu virus C sau persoanele care primesc medicatie hepatotoxica.

Exista si teste de sange, Fibromaxul, care identifica si cuantifica steatoza hepatica si inflamatia si fibroza asociate. Uneori , mai frecvent in steatohepatita, probele hepatice uzuale pot fi modificate - cu cresterea AST, ALT, GGT si fosatazei alcaline.

Tratamentul indicat: schimbarea stilului de viata

Tratamentul medicamentos este limitat in ficatul gras, pe primul plan fiind modificarile stilului de viata. "Este necesara o restrictie calorica moderata, cu reducerea cu 500-750 Kilocalorii a aportului zilnic, astfel incat sa se obtina o scadere ponderala de 7-10%. In shimb, este utila suplimentarea de acizi grasi omega 3 si consumul a 2-3 cesti de cafea/zi", mai spune dr. Acestea trebuie insotite de exercitiu fizic moderat timp de 30-45 minute/zi, 4-5 zile/saptamana.

"Exista o serie de medicamente... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro