Diavolul din detaliile legilor electorale (I): listele de sustinatori
Conform textului modificat, lista de sustinatori trebuie sa contina "1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I". este de fapt regula, nu exceptia, pentru ca se aplica tuturor comunelor cu mai putin de 10.000, tuturor oraselor cu mai putin de 50.000 si tuturor municipiilor cu mai putin de 100.000 de alegatori.
Organizatiile neguvernamentale initiatoare ale campaniei Politica fara Bariere au considerat ca, odata eliminate toate piedicile de la infiintarea partidelor, apare pericolul unei supra-aglomerari de candidaturi pe buletinele de vot; acesta urma sa fie eliminat prin conditionarea inregistrarii candidaturii de prezentarea unui numar rezonabil se semnaturi de sustinere. Cu alte cuvinte, un partid nou, infiintat fara bariere birocratice, trebuie sa convinga un numar semnificativ de alegatori ca merita avut in vedere ca un potential competitor electoral. Practic, conform vechii legi, un partid fara nicio relevanta intr-o anumita localitate avea dreptul sa desemneze candidati fara niciun efort, dar un independent provenit din comunitate trebuia sa stranga un numar important de semnaturi. De aceea, Politica fara Bariere a propus ca lista respectiva sa contina un numar de semnaturi egal cu cel putin 0,5% din cel al persoanelor cu drept de vot din localitate (deca e vorba de candidatura pentru primar sau consiliul local) sau judet (pentru consiliul judetean). Astfel, intr-un oras de marime mijlocie, cum e Pitesti (149.784 alegatori), ar fi fost nevoie de semnaturile a 750 de alegatori din oras; de remarcat ca la alegerile pentru primar din 2012 aici au fost inregistrati 6 candidati care au inregistrat mai putin de 750 voturi. tot in 2012, 3 candidati la presedintia consiliului judetean Galati au inregistrat mai putin de 2500 de voturi. Am luat aceste exemple la intamplare (calculul poate fi reluat, cu rezultate similare, pentru orice localitate sau judet) pentru a arata ca, in principiu, 0,5% din numarul alegatorilor este un filtru destul de bun pentru inlaturarea candidatilor nesemnificativi. Bineinteles, cu conditia ca autenticitatea semnaturilor sa fie serios verificata - lucru mai usor de facut pentru un volum mai mic.
Ar mai fi de precizat ca, in Codul bunelor practici in materie electorala, Comisia de la Venetia recomanda: "legea trebuie sa stabileasca un nu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro