Diana Cimpoiesu , femeia pe care niciun doctor de urgente din tara nu o egaleaza: "Sunt situatii pe care nici cel mai grozav medic nu le poate rezolva"

Diana Cimpoiesu , femeia pe care niciun doctor de urgente din tara nu o egaleaza:

Intrarea in spital a sute de mii de romani se face prin medicina de urgenta, specialitatea care a ajuns sa fie considerata prima parghie prin care se acceseaza sistemul sanitar. Profesorul, medic sef al UPU de la Spitalul Judetean de Urgente "Sfantul Spiridon" din Iasi si coordonator al SMURD Iasi, a explicat care sunt conditiile in care lucreaza un medic urgentist si cum se raporteaza bolnavul la cel care il ingrijeste. Diana Cimpoesu: Pacientii care ajung in unitatile de primiri urgente, asa cum se intampla in toata lumea, sunt pacienti cu orice tip de urgenta, incepand de la trauma si mergand pana la orice alt tip de patologie cardiovasculara, digestiva, neurologica, metabolica. Situatiile de suicid in care intr-adevar nu mai ai ce sa faci sunt accidentele feroviare, cele de aruncare de la inaltime sau cele de spanzurare. Am continuat sa fac misiuni pe elicopter chiar in postura de profesor universitar si de prodecan al Facultatii de Medicina de la UMF Iasi. "M-a durut ca in tara au fost medici stransi de gat sau loviti" Dupa o serie de evenimente tragice, precum cele din 2014, din Apuseni si de la Siutghiol, in care a intervenit SMURD si in care au murit mai multi oameni, s-a spus ca interventiile au fost deficitare. Despre problemele de logistica, de timpii de gasire si de salvare, nu sunt eu cel mai bun specialist in domeniu pentru a ma pronunta. Pe de alta parte, Dumnezeu ne-a lasat sa fim muritori si sunt si situatii pe care nici cel mai grozav medic de urgenta, de oriunde ar fi el, nu le poate rezolva pentru ca, din pacate, sunt boli, leziuni si situatii pe care nimeni nu le poate intoarce din moarte inapoi la viata.

acum 87 luni (12 Mar 2016)

Intrarea in spital a sute de mii de romani se face prin medicina de urgenta, specialitatea care a ajuns sa fie considerata prima parghie prin care se acceseaza sistemul sanitar. Diana Cimpoesu, singurul profesor universitar in medicina de urgenta din Romania, a aratat pentru "Weekend Adevarul" care sunt cazurile cele mai intalnite intr-o garda dintr-o unitate de primiri urgente.

Profesorul, medic sef al UPU de la Spitalul Judetean de Urgente "Sfantul Spiridon" din Iasi si coordonator al SMURD Iasi, a explicat care sunt conditiile in care lucreaza un medic urgentist si cum se raporteaza bolnavul la cel care il ingrijeste. In opinia specialistului, serviciile medicale de urgenta sunt cuprinse intre limitele resurselor umane si financiare de care dispune sistemul. In timp ce fiecare bolnav isi doreste sa fie preluat la spital cu o ambulanta cu medic, urgentistii trebuie sa chibzuiasca si sa trateze sutele de cazuri care le ajung intr-o singura zi in UPU. Diana Cimpoesu: Pacientii care ajung in unitatile de primiri urgente, asa cum se intampla in toata lumea, sunt pacienti cu orice tip de urgenta, incepand de la trauma si mergand pana la orice alt tip de patologie cardiovasculara, digestiva, neurologica, metabolica. Urgenta este, de fapt, afectiunea pe care pacientul o considera urgenta, pentru ca el apeleaza sistemul 112 sau se prezinta in UPU.

La nivel national, Iasul e pe o pozitie fruntasa la numarul de accidente rutiere.

Din ceea ce am trait noi de 17 ani, numarul accidentelor rutiere este in crestere si, in acelasi timp, gravitatea si complexitatea lor. Dar, odata cu dezvoltarea sistemului de urgenta in spital si in prespital, numarul de pacienti salvati, care ajung la spital, este mai mare. Dintre acestia, o parte sunt cei care au leziuni foarte severe si care, totusi, decedeaza. Decesul la fata locului se produce doar in situatiile in care exista leziuni incompatibile cu viata din mom... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro