Dezvaluirile unui fost consilier al lui Putin: Rusia se pregateste pentru un razboi mondial inca din 2003

Dezvaluirile unui fost consilier al lui Putin: Rusia se pregateste pentru un razboi mondial inca din 2003

Ipoteza conform careia anexarea Peninsulei Crimeea si agresiunea din Ucraina au fost planificate de Moscova cu ani inainte este confirmata de Andrei Ilarionov, cunoscut drept unul dintre cei mai vehementi critici ai actualei puteri de la Kremlin. Prezent la o conferinta din orasul lituanian Palanga, Ilarionov (foto jos, alaturi de Vladimir Putin, via RIA Novosti) a declarat ca Tarile Baltice nu se pot simti in siguranta pentru ca ele sunt vizate de planul pentru un razboi mondial la care "Vladimir Putin lucreaza de peste un deceniu".

acum 88 luni (28 Sep 2014)

Ipoteza conform careia anexarea Peninsulei Crimeea si agresiunea din Ucraina au fost planificate de Moscova cu ani inainte este confirmata de Andrei Ilarionov, cunoscut drept unul dintre cei mai vehementi critici ai actualei puteri de la Kremlin. Prezent la o conferinta din orasul lituanian Palanga, Ilarionov (foto jos, alaturi de Vladimir Putin, via RIA Novosti) a declarat ca Tarile Baltice nu se pot simti in siguranta pentru ca ele sunt vizate de planul pentru un razboi mondial la care "Vladimir Putin lucreaza de peste un deceniu". Strategia de a destabiliza Ucraina si de a anexa Crimeea a fost elaborata de Putin inca din 2003, sustine Ilarionov, atunci cand in Ucraina a izbucnit "Revolutia Portocalie", prin care populatia a respins rezultatele alegerilor prezidentiale, falsificate in favoarea candidatului prorus Viktor Ianukovici.

Putin nu numai ca a gandit atunci o strategie pentru sprijinirea unei miscari separatiste proruse in Ucraina, ci a si publicat aceste planuri, sustine Ilarionov, aducand drept argument un articol publicat in "Ruskii Jurnal" in 2008, care detaliaza un plan de atac si ocuparea Crimeei, apoi estul Ucrainei, centrul tarii si apoi Kievul. Prin urmare, pentru partea rusa, astfel de actiuni ale armatei dincolo de granitele tarii ar putea fi vazute ca legitime. Putin se gandeste la actuala confruntare nu ca la al Treilea Razboi Mondial - devreme ce a fost Razboiul Rece - ci ca la al Patrulea Razboi Mondial", a explicat Ilarionov (foto jos, alaturi de Vladimir Putin, via RIA Novosti). Insa intrebarea ar trebui reformulata, mai ales dupa ce presedintele american Barack Obama a vizitat Estonia si a spus ca NATO este pregatita sa apere Tallinn, Riga si Vilnius", a raspuns Ilarionov. Insa, chiar daca situatia pare mai sigura dupa aceasta declaratie, "trebuie sa ne uitam la pregatirea militara, la echipamentul militar disponibil, nu la vorbe." "Din punct de vedere al pregatirii militare, fortele NATO din Tarile Baltice sunt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro