Dezvaluirile unui cavaler templier: sustine ca moastele Sfantului Ioan Botezatorul s-ar afla in Romania

Dezvaluirile unui cavaler templier: sustine ca moastele Sfantului Ioan Botezatorul s-ar afla in Romania

Cartea, intitulata "Umbrele nevazutului", ne provoaca la un exercitiu de credinta, urmarind parcursul moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, pe durata a mai bine de 2.000 de ani. De acest ordin se leaga, potrivit autorului, ajungerea moastelor in Romania, in incercarea cavalerilor de a ascunde pretioasele odoare cat mai departe de bratul viclean al Papei Inocentiu al III-lea, care ar fi pornit cruciada - in care au fost omorati mii de oameni - tocmai pentru a intra in posesia moastelor si care - se temeau cistercienii - nu s-ar fi dat in laturi de la nimic pentru a-si atinge ravnitul scop. Este vorba despre masacrul de la manastirea Buciumi, de langa Fagaras, unde, la ordinul imparatesei Maria Tereza, generalul Buccow a distrus cu tunul, alaturi de alte 36 de locasuri ortodoxe de la poalele muntilor, si vatra monahala de acolo.

acum 108 luni (18 Jun 2015)

Cartea, intitulata "Umbrele nevazutului", ne provoaca la un exercitiu de credinta, urmarind parcursul moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, pe durata a mai bine de 2.000 de ani. "Am dat, intamplator, peste un act de danie al lui Neagoe Basarab, care vorbeste despre cinstitul cap al Sfantului Ioan Botezatorul, danie in favoarea manastirii Dionisiu de pe Muntele Athos. Asa a aparut prima intrebare: de unde si pana unde capul Sfantului Ioan Botezatorul, cand stim ca la manastirea de pe Muntele Athos este mana dreapta, si de unde si pana unde Sfintele Moaste in Romania", isi justifica autorul demersul de cercetare, care a inceput in urma cu doi ani.

Pornind de la acel act de danie, Florin Horvath a refacut, pas cu pas, traseul urmat de moastele Sfantului Ioan Botezatorul. Romanul incepe cu redarea contextului nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, relatat ca o poveste facil de citit, insa cu personaje si cu actiuni care respecta adevarul biblic, continua cu intalnirea acestuia cu Mantuitorul, sfarsitul pamantesc al celor doi, incepand, apoi, descrierea traseului urmat de moaste din momentul scoaterii lor din grota din Ierusalim in care fusesera ingropate, pana la aducerea lor in Romania. In valtoarea lucrarilor de modernizare, doi calugari - Mihail si Lavrentie - dau peste moaste, indrumati chiar de Ioan Botezatorul, care i s-a aratat unuia dintre el in vis.

Moastele sunt luate cu scopul de a fi duse la Constantinopol, acolo unde imparatul Constantin construia o mare biserica, insa ajung acolo abia dupa 500 de ani, trecand, intre timp, pe la olarul Iusuf, calugarul eretic Eustatie si episcopul Simeon. La Constantinopol ajung in anul 850 d.Hr, fiind depuse in Biserica Sfanta Irina, de unde sunt luate in timpul Cruciadei impotriva Constantinopolului de un cavaler al Ordinului Cistercienilor. De acest ordin se leaga, potrivit autorului, ajungerea moastelor in Romania, in incercarea cavalerilor de a ascunde pretioasele odoare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro